Mindannyiunknak vannak tanult mintáink és reakcióink, amelyeket stressz esetén önkéntelenül “bevetünk”, hogy jobban érezzük magunkat. Sok esetben ezek a “megoldások” sajnos mégis inkább rombolóak, mint építőek, hiszen nem tudatosak, hanem korábbi stresszhelyzet(ek)ben önkéntelenül alakultak ki (pl. fáradtság ellen kávé, tévézés vagy egy szerelmi csalódás után sok édesség).

Szép feladat megfigyelni magunkat – ez egyébként az önismereti munka első lépése -, hogy bizonyos helyzetekben hogyan vigasztalódunk, hogyan vezetjük le a feszültséget vagy hogyan lazulunk el? Valóban hosszútávon célt érünk ezzel a módszerrel vagy csak pillanatnyi tűzoltás lesz belőle? Hiszen a cél az volna, hogy folyamatosan építsük magunkat és lehetőleg minél ritkábban, végül pedig egyáltalán ne fussunk bele bizonyos hibás reakciókba. Vegyük észre, hogy mit csinálunk rosszul és változtassunk rajta azonnal! Hiszen a Világot nem tudjuk megváltoztatni, magunkon viszont tudunk dolgozni.:-)

Nézzünk néhány példát a hibás stresszkezelésekre és mellettük egy-egy pozitív lehetőséget! Ha rajtakapjuk magunkat valamelyik rossz stratégián legközelebb, nincs más dolgunk, mint megpróbálni tudatosan átváltani annak az egyik pozitív változatára. Ha pedig valamit ismételgetünk és egyre gyakrabban használunk, ahhoz egy idő után hozzászokunk és a “vérünkké válik”.

Negatív stresszkezelési stratégiák Pozitív stresszkezelési stratégiák
Túlevés Egészséges táplálkozás
Alkoholizmus, dohányzás Vitamin- és nyomelembevitel
Droghasználat Mozgás, sport, kirándulás
Túlköltekezés, vásárlási mánia Légzőgyakorlatok
Dührohamok, agresszió

Stresszoldó gyakorlatok (relaxáció,…)

Sok tévézés, számítógépezés Kreativitás, alkotás

 

Az étkezésünkre sem árt odafigyelni:

Stressznövelő élelmiszerek Stresszcsökkentő élelmiszerek
Kávé, alkohol gyümölcsök
Fehér cukor Zöldségek
Fehér liszt Olajos magvak
Csokoládé, kakaó Zöld fűszernövények
Adalékanyagok Burgonyafélék
Magas zsír- és fehérjetartalmú élelmiszerek Magas szénhidráttartalmú élelmiszerek

 

Nem véletlenül emeltem ki az alkotást: ennek stresszoldó funkciójáról és a kreativitás személyiségformáló, építő erejéről legközelebb szeretnék majd mesélni bővebben!

Kapcsolódó cikkek: