“Csak plusz nyűg, minek, úgyis elfelejtem, unalmas és még erre is gondolni kell…”?

Ha így tekintesz rá, akkor igazad van, bele se fogj! 🙂

DE ha ismered annak az összehasonlíthatatlanul megható érzését, amikor utólag pár hónap vagy akár év múlva a kezedbe fogod azt a relikviát, amit éppen AKKOR és OTT írtál, rajzoltál, gyűjtöttél, készítettél, akkor garantálom, hogy azontúl soha többé nem mondasz le arról, hogy útinaplót készíts!

Mert lehet azt inspiráltan, kikapcsolódásképpen és egyszerűen is, így:

9. Az útinaplód egy személyes emlékeztető, nem pedig egy iskolai dolgozat.

Nem KELL minden nap írnod vagy rajzolnod! A bejegyzéseknek nincs minimuma vagy maximuma. Nem kapsz rossz jegyet azért, mert van benne helyesírási hiba vagy nem tökéletes egy épület perspektívája.

Egyszerűen felejtsd el, hogy mit KELLENE belerajzolnod vagy írnod, csak akkor készíts bele bármit is, amikor elkap az ihlet és éppen kedved tartja – és pontosan úgy, ahogyan akkor képes vagy rá és kedved tartja!

IMG_1196b8. Pillanatokat naplózz, ne ismételj!

“Ma felkeltünk és megreggeliztünk. Apa zuhanyzott, miközben én kávéztam, aztán elmentünk sétálni az óvárosba.”

Áááááááá….!!! NEM KELL minden percedet naplózni, így rendkívül unalmas és iskolás lesz. Ehelyett arról írj és rajzolj egyszerű vonalakkal, ami megérint, ami meglep vagy lenyűgöz: egy érdekes ember, akivel találkoztál, egy szokatlan ízű fagylalt, egy kalandos buszozás vagy egy váratlan látvány… Ami igazán egyedi és emlékezetes lesz az utazásoddal kapcsolatban.

7.  Amikor és ahol tetszik

Előfordul, hogy nem tudsz, nem szeretnél minden egyes este naplózni. Ehelyett válassz egy kisebb, könnyebb, magaddal vihető füzetet (vagy lapokat, amelyeket utólag fűzöl majd le) és naplózz, írj vagy rajzolj az “üresjáratokban”: például a vonaton, a parkban ülve vagy az étteremben az ebédedre várva!

Nekem rendszeresen ilyenkor jönnek szembe a legjobb rajztémák. 🙂

6.  Te is játszottál ilyet az iskolában…? 🙂

IMG_1190bAmikor valakinek a nevét nyomtatott betűkkel a papír bal oldalára írtuk, soronként egy betűt és azzal a betűvel írtunk mondatokat, ezekből pedig összeállt végül egy vers…

No, ugyanezt meg lehet csinálni egy ország vagy város nevével is. A család örömmel fog részt venni a játékban és így benne lesz a versikében minden, ami Nektek fontos és emlékezetes a hellyel kapcsolatban. A sorok kezdőbetűje pedig lehet akár egy szép iniciálé vagy lehet az egész vers egy szép betűkkel írt és körberajzolt kép.

5. Ha üzensz, e-mailezel az útról…

… küldj belőle magadnak egy másolatot!

Ezeket aztán hazaérve átolvashatod, esetleg ha szükséges, összeszerkesztheted vagy ahogy vannak, részében vagy egészében kinyomtathatod és már ragaszthatod is naplódba a rajzok, jegyek, szalvéták mellé. Hiszen teljesen fölösleges duplán leírni ugyanazt, nem igaz? 🙂

4. A pillanat hevében…

IMG_1191b… is bátran kinyithatod 2-3 percre a naplódat és beleírhatod, hogy “most éppen” kacsákat etetünk a parton vagy “ebben a pillanatban” indulunk a strandra.

Így nem lesz majd az élmény után sürgető érzésed, hogy feltétlenül megörökítsd azt, hiszen máris megtetted 🙂 ; ezen kívül az adott pillanatra utaló kifejezések utólag sokkal intenzívebben hozzák majd vissza az élményeket, az “akkor és ott” hangulatát.

3. Öt érzéked van és öt ujjad

Tedd a kezed a naplódra, rajzold körbe és minden ujjadat töltsd meg egy rövid leírással arról, hogy abban a pillanatban mit látsz, hallasz, ízlelhetsz, érintesz és milyen illatokat érzel!

Szerintem ez rendkívül izgalmas és szintén családi játékká fejleszthető (pl. éttermi várakozás közben), a kéz-forma pedig tetszés szerint dekorálható utána rajzzal, festéssel.

2. Írj haikut!

Ismered a szabályokat? A keleti versforma szerint a 3 sor 5-7-5 szótagos. A haikut a hagyomány szerint a természetről írták, de nyilván más téma is megengedett.

Ringatózó víz
Vitorlák hada látszik
Közeleg az est
(saját haiku 🙂 )

1. Az 5 legjobb dolog

Készíts egy listát arról, hogy mi az az 5 dolog, ami a legjobb volt aznap!

Könnyűnek tűnik, de turistaként a “jól megérdemelt pihenés” során sokszor hajlamosak vagyunk a nem-tökéletes dolgokat listázni magunkban, a csöpögő csapot a fürdőben, a kelletlen kiszolgálást vagy a hiányzó légkondit… De ugyan miért is ne fókuszáljunk inkább a jóra, ha már feltöltődni jöttünk? 🙂

Ha átteszed a fókuszt a pozitív dolgokra, a legédesebb ananászra, amit valaha kóstoltál vagy a hőségben hirtelen feltámadó hűs szélre, a fagyizóban kapott ajándék rolettire, megtörténhet a Csoda: bár így is, úgyis ugyanazokat a dolgokat éled át, mégis valahogy szebb élményekkel telve térsz haza. 😉

További élménydús nyarat, ihletett napokat és jó pihenést kívánok Neked!

Sok szeretettel:

Tina

~~~

Szeretnél megtanulni gyönyörű útinaplókat rajzolni?

Akkor jó hírem van a Számodra! 🙂

A “tökkezdő” szinttől a naplózásig vezető, mindössze 3 lépcsős út most KEDVEZMÉNYES csomagban is elérhető!

“Művész leszek!” VIP programcsomag tartalma:

4 napos alap Jobb agyféltekés rajztanfolyam

2 napos SZÍNES (haladó) jobb agyféltekés rajztanfolyam

Akvarell és vázlatrajz program

Részletekért IDE kattints! >>>

~~~ Kedvezményes programcsomagok ~~~