Ezzel a kérdéssel gyakran fordulnak hozzám, akik belefognak a rajzolásba-festésbe: “próbálom, próbálom, de egyszerűen nem úgy sikerül, ahogyan szeretném”…!

Milyen fő okai lehetnek annak, hogy az alkotásunk nem olyan lesz a végére, amilyennek előzőleg megálmodtuk?

Összeszedtem Nektek néhány megfontolandó lehetőséget, hogy legközelebb már sokkal inkább OLYAN legyen az alkotásod!

1. Nincsenek meg az alapok

A múltkorában az egyik vidéki programon egy kedves, lelkes, első alkalommal nálam járó résztvevő rámutatott az egyik útinaplómra: “Én most (!) akkor ilyet akarok csinálni!” 🙂

Van egy jó és egy rossz hírem, kezdem az utóbbival:

A rossz hírem az, hogyha az általános iskola óta most először fogsz újra ceruzát a kezedbe, akkor ez valószínűleg sajnos nem fog menni. Amíg nincsenek meg az alapok, addig nem tudsz a felhőkarcoló tetejéről körülnézni. A művészi látásmód egy olyan képességünk, amelyet eltérő mértékben hozunk magunkkal és a hétköznapokban nem használunk, így önmagától kevéssé fejlődik ki. A jó hír viszont az, hogy ez szerencsére lépésről-lépésre elsajátítható!

A rajztudás is rétegről-rétegre épül fel, nincs tehát “királyi út”, nem kerülhető meg az, hogy az elején kezdd el ezt a(z) – egyébként rendkívül izgalmas, csodálatos – utazást a vizuális önkifejezés birodalmába.

2. Nem jól használod az eszközöket

Bármilyen eszközhöz is nyúlj, legyen az grafitceruza, színes ceruza, pasztell vagy szén, akvarell-, akril- vagy olajfesték vagy bármi egyéb, a technikai alapokat nem érdemes megspórolni!

TIPPEK:

Színes rajztanfolyam alkotások

15×15 cm-es színes ceruzás alkotások a 2014 februári színes jobb agyféltekés rajztanfolyam résztvevőitől

A színes ceruzával például nem csak azonos nyomatékkal színezhetsz egy felületet, hanem lehet vele világosabb és sötétebb felületeket létrehozni egy adott tárgy rajzán: és már készen is van a 3D-hatás!

Mucsi Tina paletta

egy saját akvarell munka a vázlatfüzetemből, klasszikus témával 🙂

A másik jó példa az akvarell használata: ha az iskolában megszokott módon “telibe” festesz vele, úgy az eredmény is amolyan iskolás lesz. Az akvarellnek bizony “lelke van” :-), az egy fátyolszerűen rétegező, légies, könnyed technika, ahol a felületek attól lesznek játékosak, attól csillannak meg, ahogyan a fehér papír átsejlik a színek között… Ezeket pedig az optimális hatás érdekében szabadon kell hagyni festés közben, nem szabad “túlfesteni” (ezt az akvarell tanfolyamon nem győzöm elégszer elmondani :-)), mert utólag már nem lehet korrigálni.

3. Bátortalan vagy

A kreativitás többnyire a meglevő dolgok egy új, szokatlan kombinációját jelenti: ha jól megismertél egy eszközt, utána már tudsz szabadon alkotni vele és akár új módon is használni azt, keverni a technikákat – nagyon divatos manapság a “mixed media”, azaz a különböző anyagok és eszközök együttes használata egyetlen alkotáson belül.

A megoldás nem meglepő: ess neki bátran az eszközöknek, ismerkedj meg vele, “mássz bele”, kombinálj, kísérletezz!

4. Türelmetlen vagy

“De ez most akkor miért nem olyan, mint a Julcsié, aki már négy éve naponta rajzol és minden lehetséges rajztanfolyamot elvégzett már…?”

Szerintem nem magyarázom, hol hibádzik a fenti kérdés. És a megoldás is kitalálható. 🙂 Gyakorlat teszi a mestert, ez nagy igazság.

5. Nem használod, amit már tudsz

Mucsi Tina_labak_vazlat

Használd MINDIG, amid van! 🙂

Gyakran észreveszem, hogy valaki bár már elsajátította a jobb agyféltekés látásmódot, valamiért egy-egy rajzot “séróból nyom”, azaz egyszerűen nem alkalmazza a tanultakat, nem kapcsol át. Bal agyféltekés móduszban próbálja elérni azt a hatást, amit szeretne – az meg aztán nem sikerül.

Alkotni csak úgy érdemes, ha csak 5 perced van is, hogy ráhangolódsz, nagy levegőt veszel és akár arra a rövid időre is tudatosan átkapcsolsz, lelazulsz, fókuszálsz – és alkotsz.

Ha megvan a látásmód, a technika, a bátorságod, türelmes vagy Magaddal és használod, amit már tudsz, hidd el, nagyon hamarosan meglesz a várt sikerélmény is! 🙂

Örömteli alkotó tavaszi napokat kívánva, sok szeretettel

Tina