A “meditáció” szó hallatán sokaknak még ma is valami elvont, “csak sok idő alatt elsajátítható, mégis tökfölösleges” dolog jut eszébe. Ülni törökülésben és semmire sem gondolni, az meg vajon mire jó…??

A meditatív tudatállapot – ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak buddha-pózban érhető el 🙂 – egy rendkívül hasznos “semmittevés” testünk-lelkünk számára. Lecsitítja az aggodalmainkat, csökkenti a stresszt és a depressziót, nagyban megkönnyíti a hétköznapi érzelmi problémák kezelését. Amikor úgy érezzük, hogy lehúznak a mindennapok, a tudatos meditáció megnyitja a szívünket a szépség befogadására, így nem csak a rosszat látjuk és érzékeljük magunk körül, hanem ki tudunk lépni a depresszív ördögi körből. Ha pedig tudatosan élünk, az nagyon sokat tud segíteni egy minőségibb élet megélésében.

De vajon hogyan lehet elérni ezt a tudatosságot és bölcsességet összefont lábakkal való ücsörgés nélkül?

mandala201401241. Rajzolj!

Egyszerűen végy egy darab papírt és egy ceruzát vagy tollat és RAJZOLJ!

Köröket rajzoltál? Azokból könnyen lehet ismétlődő mintákkal mandalákat készíteni! Nem kell hozzá tervezgetni vagy gondolkodni, csak egyszerűen ismételd a mintát, ami belülről jön!  A “mandala” szó a szanszkrit eredetű és “kört”, “középpontot” jelent. Egy egyszerű geometrikus forma, amelynek nincs kezdete és vége. Mivel körkörös forma, a mandala relaxáló erővel bír, kiegyenlíti a test energiáit, fokozza a kreativitást és támogatja a test és lélek gyógyulását.

2. Csodálkozz rá egy növényre!

A kertészkedés maga a jövőbe vetett hit. Ha szánunk rá pár percet, hogy néha belefeledkezünk a természet egy-egy darabkájába, egy növekvő rügybe vagy bimbózó virágba, az rögtön kitisztítja a gondolatainkat és erősíti a “mindent túlélek” győzelmébe vetett hitet, a tisztaság és növekedés hatalmát. Ugyanúgy, mint a mandala-meditációban, ebben is benne van a kibomlás, a kiteljesedés megtapasztalásának ereje.

3. Csak feküdj az ágyban!

Mindent tegyél félre, kapcsolj ki, feküdj le az ágyadra és egyszerűen csak nézd a plafont 5-10 percen (!) keresztül! Ha kényelmesen fekszel és nem hagyod elvonni a figyelmedet külső körülményektől, pár perc múlva érezni fogod, hogy ellazultál, magyarul meditálni kezdtél. Ezt este is megteheted (főként, ha rossz alvó vagy), mielőtt lekapcsolod a villanyt, segít a lenyugvásban és az elalvásban.

4.  Nézz új szemmel!

Sétálj egyet a saját városodban vagy csak az utcában, ahol laksz és úgy nézz körül, mintha turistaként járnál ott! Ne gondolkodj, csak figyelj és tapasztalj!

http://www.vixen-vintage.com

http://www.vixen-vintage.com

5.  Süss!

Mármint sütit. A mérés, keverés, habverés vagy egy nehezebb recept követése azáltal hoz meditatív állapotba, hogy 100%-ban elvon a hétköznapi problémáktól, hiszen másra, egy új és összetett tevékenységre kell koncentrálnod. A hétköznapi örömforrásokat kedvelő hedonistáknak ez az egyik legjobb meditációs módszer. 🙂

6. Nézd a csillagokat!

Nincs, ami jobban elmerítene bennünket az idő és tér végtelenségébe, mint az univerzum végtelenségén való elmélkedés… A nagyságunk és egyben kicsiségünk tudatosítása feltölt teremtő erővel és egyben alázattal is. Mindkettőre szükségünk van. Vessz bele bátran esténként a csillagos égbe és lélegezz mélyeket!

(forrás: http://www.mindbodygreen.com)

~

Ahol többek közt mandalát is készítünk együtt: