Sokszor elhangzik a kérdés a kurzusaimon: “honnan tudom, hogy elkészült a rajzom?” vagy “mikor lesz igazán készen, amit most festek?”…

És tényleg: honnan és mikor?

Először is érdemes tudni, pontosan miről van szó és ami még fontosabb, hogy milyen céllal készül? Egy portré ajándékba vagy csupán egy tónusgyakorlat? Útinaplós vázlat akvarellel vagy egy akvarell tájkép? Ezek fontos különbségek. Egy gyakorló rajz vagy festékpróbálgatás szemben az előre eltervezett alkotással nem is kell, hogy egyáltalán “elkészüljön”. Az impulzusszerű, hirtelen ihletből fakadó alkotásnál a fenti kérdés pedig fel sem merül: legyen az grafitrajz, festmény vagy art journal oldal, az pontosan addig fog készülni, amíg egyszerre már nincs mit hozzátenni.

virágok és székIgen, a másik kulcs az alkotásra szánt idő. Mit szeretnél készíteni és mennyi idő alatt? Van, hogy hónapokig dédelgeted a művedet, alkalmanként alakítgatsz rajta és van olyan, amikor valami egy ültő helyedben megszületik, legyen az pár perc vagy néhány óra. A kép pontosan annyira lesz “készen”, amennyi energiát belefektetsz, amennyi törődést és figyelmet beleteszel. Magyarul nem működik ez sem másként, mint az életed bármely egyéb területén. 😉

Nálam mindig már az első ceruzavonás előtt eldől, hogy akkor éppen mi fog készülni és nagyjából mennyi időt szánok rá. (Más kérdés, hogy ha magával ragad a “flow”, akkor ez erősen elcsúszhat – de akkor meg ez a válasz arra, hogy akár tudattalanul mennyit szeretnék valójában beletenni a dologba…:-)) Egészen más egy nyugodt otthoni délutánon nekilátni a rajzolásnak, mit mondjuk utazás közben egy vonaton pár vonallal megörökíteni az elsuhanó tájat… És a végeredményen mindez egyértelműen megmutatkozik. Így egy portrét is meg lehet rajzolni pár vonással, alaposabban 2-3 óra alatt és nagyon aprólékosan kidolgozva akár hetek alatt.

A megnyugtató válasz tehát az, hogy az alkotásod akkor van készen, amikor Te annak érzed. Nem létezik félkész munka, bármikor késznek nyilváníthatod vagy úgy dönthetsz, hogy már nem szánsz rá több energiát, nem teszel bele többet. És ezután a Te szemeden át fogják látni a művedet utána mindazok, akiknek megmutatod.

Hass, de főleg alkoss 🙂 , sok szeretettel

Tina

~~~

2014. februári rajzkurzusok Budapesten és vidéken: