kreativonismeret.huTalán a legtöbbet feltett kérdés, amelyeket rajzolás-festés témában kapok évek óta, az az, hogy “dehát mikor van neked erre időd”…? Sokan úgy gondolják, talán Te is, hogy a rajzolás valami nagy előkészületet igényel és azután órákat kell ülni a papír fölött – pedig ez nem feltétlenül van így.

A másik az eszközszükséglet: milyen papírra, milyen ceruzával, milyen radírt és ha nekem az mégsem jön be, akkor mit csináljak – ááá, inkább hozzá sem kezdek!

Ismerős? Nos, ekkor megint van egy jó hírem (általában igyekszem ilyenekkel érkezni :-)): egy rajz elkészülhet akár öt perc alatt is, ráadásul bármire és bármivel.

Nem kellenek drága kellékek, elég egy bármilyen grafitceruza vagy vékonyhegyű filctoll és egy nem túl csúszós papír, sima másolópapír, barna csomagolópapír vagy egy iskolai vázlatfüzet is megteszi és már lehet is gyakorolni!

Az “ötperces rajzok” a gyorsaságukon túl ihletet adnak, inspirálnak a további munkára, a végeredmény pedig természetes, dinamikus hatású. Rendkívül tanulságos és fejlesztő hatású mindeközben az ilyen rajzgyakorlat, mert lehet közben fókuszáltan tanulmányozni egyetlen mozdulatot, egy tárgy akár egyetlen érdekes részletét, fény-árnyékfoltokat, vonalvezetést, negatív teret (azaz a tárgy mellett levő “levegő” formáját), ez pedig a gyors kikapcsolódáson túl a rajzolási rutinunknak is nagyon jót tesz.

De térjünk rögtön a lényegre és következzen a “hogyan”!

1. lépés: Tárgy

Nézz körül és válaszd ki a témát! Ne legyen túl bonyolult és összetett, egy ember mozdulata (például a vállának, nyakának íve), egyetlen tárgy (vetett árnyékkal), két tárgy egymáson vagy egymás mellett vagy egy nagyobb tárgy egy részlete éppen elegendő.

2. lépés: Keret

Érdemes egy négyzet- vagy téglalap alakú keretet körbehatárolni, amibe a rajz kerül. Ez segít a fókuszálásban és így nem úszunk el sem időben, sem térben a vázlattal.

3. lépés: Rajzolj!

Courtney Jordan amerikai tervező és grafikusművész (http://www.courtneyjordan.net) úgy fogalmaz, hogy “autopilótára” kell állítanod magad rajzolás közben: azaz keveset gondolkodj és egyszerűen bízz a folyamatban, a tárgyra koncentrálj elsősorban, ne a papírodra, legyenek bátrak, lendületesek a mozdulataid – hiszen mit veszíthetsz, ha esetleg nem tetszik a végeredmény…? Maximum öt percet és egy kis darab papírfelületet, miközben viszont értékes tapasztalatot nyersz.

4. lépés: Árnyékolj!

Harmadik dimenziót az ad bármilyen rajznak, ha kontrasztos, azaz ha vannak rajta sötét és világos foltok is. Keresd meg az árnyékokat és satírozd be ezeket egyszerű, gyors vonalakkal!

5. lépés (haladó): Fess!

A grafitos vázlatrajzok önmagukban is hasznosak és mutatósak egyben, de ha van kedved, rajzolhatsz vékonyhegyű filctollal ill. kifestheted helyben vagy akár utólag is akvarellel is a kész rajzodat. Utóbbinál mindenképpen érdemes a minél egyszerűbb, foltszerű hatásra törekedni, nem elaprózódni a részletekben vagy próbálni mindent belefesteni! Az akvarell kiváló eszköz, ha az időfaktor lényeges és mindig “hagyni kell dolgozni” a festéket, hadd tegye a dolgát, úgy lesz száradás után szépséges a végeredmény.

otperces1Minél többet alkalmazod az “ötperces rajzolást”

  • annál gyakorlottabb leszel, így
  • annál magabiztosabban tudsz majd hozzákezdeni nagyobb lélegzetű munkákhoz is,
  • annál inkább rátalálsz a saját stílusodra
  • és nem utolsó sorban annál többször lazítasz öt percet!

Sok sikert, sok pihentető ötperces vázlatot kívánok, RAJZOLJATOK továbbra is minél többet! 🙂

Sok szeretettel:

Tina

~

>>> Aktuális programok, útmutató a rajztanulás elkezdéséhez:

Tina Rajztanodája – Te is tudsz rajzolni! 🙂