Nektek megvannak még a gyermekkori rajzfüzeteitek, “ragasztós” füzeteitek, rajzos naplóitok?:-) Nekem szerencsére néhányuk megmaradt és nagyon klassz néha belelapozni vagy a saját gyerkőceimnek megmutatni őket. Nagy kincsek ezek: szavak nélkül is megmutatják, hogy éreztük magunkat akkoriban, mi foglalkoztatott bennünket és jó bennük még, hogy tartósabbak, mint a rajzlapra rajzolt, így könnyebben elkallódó alkotások. Emellett a kisgyermek önkifejezéséhez a rajzolásra, ragasztásra, maszatolásra nagy szükség van – jól érzi magát alkotás közben és levezeti az esetleges feszültséget is, az eredmény pedig sikerélményt ad.

És mit szólnátok például egy olyan mesekönyvhöz, amit a gyerkőcöd készít el saját magának – a Te segítségeddel – a kedvenc meséivel a téli szünetben?:-)

Íme, összegyűjtöttem Nektek néhány ötletet ahhoz, hogy hogyan is tudtok hozzáfogni egy ilyenhez!

A füzet

Válasszunk egy nagyalakú, legalább A4-es, lehetőleg spirál füzetet! A legjobb, ha a gyermekkel együtt választjuk ki a füzetet, hogy tényleg olyan legyen, ami már az első pillanattól kedves neki. Ha egyszerű borítója van, az is festhető-díszíthető, de ha pedig már gyárilag szép, díszített borítója van, az is nagyszerű.

Ha magunk díszítjük a borítót illetve a gyerkőc, gondoljunk arra, hogy a használat és tárolás közben a ráragasztott dolgok lepotyoghatnak, így kidülledő apróságokat kívülre inkább ne tegyünk!

(A képek forrásai a képekre kattintva érhetőek el –  ehhez a legelső képhez sajnos nem találtam forrást.)

A téma

A füzet lehet egyetlen kedvenc mese otthona, de akár egy teljes mesegyűjtemény is. Elkészülhet “egyszerre”, néhány hét alatt, de elkészülhet folyamatosan is, mindig a kedvenc mesékkel kiegészülve. A dolog nagyon egyszerű: a füzetbe a gyermek a kedvenc meséiből rajzol le jeleneteket, először részletesen lerajzolhatja (a ruháját vághatja-ragaszthatja) egy-egy oldalra sorban a főszereplőket és aztán a következő oldalakra jöhetnek a kedvenc jelenetek a meséből.

Papírok, festékek…

Bátran használjunk fel bármit, ami vágható-ragasztható: teafilter-papírt, csokipapírt, maradék scrapbook papírokat (ha magunk is készítünk ilyesmit, mindig van maradék:-)) vagy akár kekszek, kávék kartondobozát, csomagolópapírját. A figurák kivághatóak kifestőkönyvből, újságból, csomagolópapírból is és a meséből kedvenc idézeteket is mellé lehet írni vagy kinyomtatva melléragasztani. A gyermekek fantáziája kifogyhatatlan, nagyszerűen fogják tudni hasznosítani ezeket!:-)

Tippek

1. A ragasztgatás előtt érdemes a füzetlapot alapozóval átfesteni, aztán akrilfestéket használhatunk a színes háttérhez. (Az alapozó kis műanyag tégelyben a hobbiboltokban kapható, az akrilfestékeknél kell keresni.) Az alapozás persze nem elengedhetetlen, de masszívabbá, tartósabbá teszi az oldalakat. A változatos textúrákhoz a még nedves vagy félig megszáradt festéket “pacsmagoljátok” ronggyal, szivaccsal, összegyűrt nylonzacskóval, buborékfóliával – kísérletezzetek bátran!:-)

2. Jópofa lehet, ha egy kis papírcsíkot kettéhajtunk, egyik felét a füzetbe, másik felét egy megrajzolt, körbevágott figura hátuljára ragasztunk. A papírcsík helyett gy bármilyen kis rugóval is megtehetjük ugyanezt – ha ez drótból van, érdemes azt biztonsági okokból bevonni ragasztószalaggal. Így lesz egy amolyan “kiugró” (= “pop-up”) mesefiguránk az oldalon.

3. Írott oldalak is készülhetnek art journal technikákkal. Az alapozás után rajzolhat-festhet a gyerkőc díszes kereteket egymásba, ezekbe pedig legbelülre kerülhet egy hosszabb írott blokk a kézírásával vagy nyomtatott formában, beragasztva. Papírokat is rétegezhet egymásra keret gyanánt, rétegenként egyre kisebbeket “tornyozva”, ragasztva egymásra és ugyanígy ebbe is kerülhet az iromány.

4. A gyermekünk könyvének természetesen saját maga és a családja, barátai, ovistársai, osztálytársai is lehetnek a főszereplői: rajzolhat-készíthet ő is útinaplót a nyaralási vagy a karácsonyi élményeiről!

Biztassuk őt kreatív önkifejezésre, rajzolásra és mutassunk neki példát az alkotás örömeiből, hogy majd neki is legyen mit megmutatnia a saját gyermekeinek – és főként tudjon neki mesélni a közös, alkotással töltött pillanataitokról!:-)

 

Szeretettel:

Mucsi Tina (tina@kreativonismeret.hu)

 

***

Találkozzunk, alkossunk együtt januárban is!:-)

4 napos jobb agyféltekés rajztanfolyam (kezdő)

2013. január 12-15. (szombat-kedd) Budapest, VI.ker. Liszt Ferenc tér 9., Omyno Gondolkodás Központ

SZÍNES jobb agyféltekés rajzolás tréning (haladó)

2013. január 26-27. (szombat-vasárnap) Budapest, VI.ker. Liszt Ferenc tér 9., Omyno Gondolkodás Központ

 

JELENTKEZÉS:

[contact-form 1 “Kapcsolat űrlap 1”]