12 éves kislány, több napig rajzoltam vele. Az utolsó napon az utolsó feladatnál, a portré rajzolásánál mutattam neki egy technikát: be kell rácsozni a rajzot 4×4-es négyzetrácsokkal, azt a lapot is, amire rajzolunk és ez segít a helyes arányok megtalálásában. A lány nagyon ódzkodott ettől (a többség szereti ezt alkalmazni) és amikor láttam, hogy elcsúsztak a kezdővonalai arányai, javasoltam neki, hogy legalább próbálja ki, de közben láttam, hogy nagyon ellenáll és szinte “lefagy”, leblokkolt teljesen. Mutattam, hogy hogyan kezdjen hozzá, de meg se mozdult, majdnem sírva fakadt.

Aztán leesett a tantusz: hiszen így “rács mögött van” a fotón levő lány… A kislány pedig egy nevelőintézetből érkezett hozzám rajzolni, az édesanyja már nem él, az édesapja szerény körülmények között, a határon túl, így ő “bentlakásos iskolába” jár. Akkor megkérdeztem, hogy “szabadítsuk ki a lányt a fotón?”, mire ő csak némán bólogatott… Amikor kiradíroztuk a vonalakat, újra minden rendben volt, mondtam is neki, hogy “kiszabadítottuk a lányt, te is szabadon rajzolhatsz, nincs senki bezárva” és akkor fellélegezve nekikezdett… Istenadta tehetség. Megtisztelőnek érzem, hogy rám talált és a közös tanulás során talán én is adhattam neki valamit.

45-50 év körüli hölgy, rajzolni kezdi a tanulás előtti rajzot. Eltelik egy óra, meghökkenek: egy felnőtt portrét kislánynak rajzol. Így:

Ránéz ő is, látja, amit én… “30 éve nem volt ceruza a kezemben” – mondja aztán és elsírja magát. Fogom a homlokát, ő pedig mesélni kezd: 16 éves korában egy versenyen felfigyeltek rá, szeretettel várták a Pannónia Filmstúdióban az érettségi után. A szülei nem engedték. Dolgozott volna az egyik ismert magyar rajzfilmben – csak 3 éve (!) tudta először megnézni, végigzokogva. Akkor elkezdődött valami, mostanra tudott újra ceruzát ragadni. Hatalmas erő kellett hozzá, de megcsinálta. Végigrajzolt 4 napot és végül sikerült. A háta mögött hagyta a múltat. És megszületett végre az a Szabad Felnőtt, aki mostantól akár rajzolhat is, ha akar. És újra rajzol is. Gyönyörűen.

Következő 4 napos jobb agyféltekés rajztanfolyam >>>