Amikor életed hőse megtette az első lépést, azaz megtörtént az a bizonyos visszafordíthatatlan, drámai változás az életében, hirtelen nagyon egyedül tudja érezni magát. Talán Te is tapasztaltad már?:-)

De szerencsére ilyenkor jön el az a pillanat, amikor valaki vagy valakik belép(nek) az életébe! Ezek a “mellékszereplők” pedig többnyire

  1. egy mentor, azaz segítő és
  2. több jóbarát.

A mentor általában egy idős tanácsadó, “nagy öreg”, egy sokat megélt, bölcs tanító, aki irányt mutat és segít fejleszteni a hősben rejlő képességeket, de soha nem cselekszik helyette. Sokáig kísérőként van a hős mellett, gyakran szeretettelien leteremti őt, oktatja, sok mindenre rányitja a szemét és mintegy lelkiismeretként szólal meg sokszor vagy a pszichológusok nyelvén szólva egyfajta “felettes énként” szerepel. A “bölcs öreg” ősi archetípusa. A mentor hajlamos egyszer megmenteni a hős életét, de a döntő összecsapás előtt többnyire meghal (vagy eltűnik, visszavonul). Ez nem drámai fogás, hanem szükségszerű fordulat hősünk életében: hiszen a végső küzdelmet a tudással felvértezve már neki kell megvívnia, teljesen egyedül. (Tipikus mentorfigurák például: Obi Van Kenobi, Dumbledore vagy Doc Emmett Brown.)

A jóbarátok is végigkísérik a hős útját, de ők már tevőleges, gyakorlati támogatással az éles helyzetekben. Jellemzően ketten, de maximum hárman vannak, mindannyian más-más képességgel bírnak, amely képességek kiváló szolgálatot tesznek hősünknek. Az egyikük például okos, a másik erős, a harmadik ügyes valamiben és így tovább – ezt akár a magyar népmesékben is megfigyelhetjük. Az már saját észrevétel, hogy a hős mellett jellemzően egy férfi és egy nő jóbarát van – az már történetenként erősen változó, hogy ők egyenként milyen intenzitással vesznek részt a történésekben és hogy a női jóbaráttal aztán egy szerelmi szál szövődik vagy ez a szerep egy másik női figurának jut, ha jut. (Példák: Luke – Han és Leia, Harry – Ron és Hermione, Poirot – Hastings és Miss Lemon, Bridget Jones – két barátnő és egy fiúbarát, Daniel Kaffee hadnagy, “Egy becsületbeli ügy” – Miss Galloway és Sam Weinberg, …) Ők inkább kiegészítik a hőst, mellette állnak, példát mutatnak a nézőnek/olvasónak a klasszikus barátságból és többször konfliktusuk is van a hőssel, csak hogy azután egy újabb megmérettetés során kiderülhessen, hogy mégis, minden kölcsönös bántás ellenére igenis szeretik őt és kitartanak mellette.:-)

A következő kérdések átgondolása nyomán kiderítheted, hogy Melletted áll-e az Utadon egy bölcs segítő és vannak-e jóbarátaid, akikre számíthatsz? Vagy ha még nincsenek ilyenek, akkor kik lehetnek alkalmas arra a környezetedből, hogy a segítségüket kérd?

  • Ki az a környezetedben, aki esetleg már átélt hasonló helyzetet és élettapasztalatával a segítségedre lehet?
  • Ki az, akihez bármikor fordulhatsz segítségért, jótanácsért, meghallgatásért, aki egy-egy gondolatával akár mindig továbblendít, ha megakadsz? (Ez lehet ám egy Általad választott, képzett, gyakorlott segítő is!)
  • Kik azok a barátaid, akikre bármikor számíthatsz?
  • Pontosan milyen segítségre számíthatsz tőlük, melyikük “miben jó”, pl. lelki vagy inkább gyakorlati segítségnyújtásban? (Attól, hogy valakit nem hívhatsz bármikor telefonon, amikor rossz kedved van, az nem jelenti azt, hogyha mondjuk pakolni-költöztetni kell x napon, előre egyeztetve, nem ő lesz az első, aki mindent félretéve kora reggel az ajtód előtt áll!:-))

Mi a tanulság tehát mindebből?

Ha egy nehéz élethelyzetbe kerülünk, sokszor azt gondoljuk, hogy támogatást, segítséget kérni egyenesen a gyengeség jele. Hajlamosak lehetünk úgy érezni, hogy a gondjaink egyedül a mieink és nekünk egymagunknak kell szembenézni a nehézségekkel, ha beleszakadunk is!

De vajon igaz ez? Hiszen ha még magának Supermannek is vannak támogatói, segítői, barátai, akkor egészen könnyen elképzelhető, hogy Neked is szükséged lehet rájuk, ugye?:-)

Senki sem mondta, hogy életed egy-egy embert próbáló időszakát teljesen egyedül kell végigszenvedned, támogatás nélkül! Jogod van segítséget kérni és kapni a jóbarátaidtól vagy akár hivatásos mentoroktól is. Sőt, úgy tűnik, hogy a klasszikus minta szerint ez kifejezetten a végső sikered egyik fontos záloga. A feladat megoldásának lehetősége attól még a Tied marad.

És hamarosan innen folytatom…

(fotók: http://vividways.com és Rembrandt festménye)

 

Kapcsolódó cikkek: