Nem lehet elég korán kezdeni! A gyerkőcök imádnak játékosan tanulni: szeretik felfedezni a szabályszerűségeket, logikai összefüggéseket, a szabályok biztonságot adnak nekik. Örömüket lelik abban, ha kipróbálhatják magukat és a sikerélmény szárnyakat ad nekik. Vajon milyen játékokkal érdemes erősíteni a két agyféltekéjük harmóniáját, hogy minél kevesebb gondjuk és minél több sikerélményük legyen az iskolában és aztán az életben is? Erre adok most néhány tippet.

Sakk

Az egyik legkitűnőbb fejlesztő játék. Segíti a több perspektívából történő gondolkodás és a stratégiai képességek fejlesztését.

Sudoku

Stratégia, logika és matematika egyszerre.

“Tic tac toe”

Gyermekkorom egyik kedvence, csak nem tudtam, hogy így hívják.:-) A játszótéren a homokozó szélén ülve játszottuk a barátnőmmel, a homokkal beszórt széles szegélytéglákon. Ez az, amikor egy 3×3-as négyzetbe “o” és “x” jeleket kell írni és az a cél, hogy három legyen egy sorban, oszlopban vagy átlósan, közben pedig az ellenfelet akadályozni kell ugyanebben. Már kicsik is egészen profi szinten tudják művelni.

Malomjáték

Ugye, mindeki ismeri?:-)

Keresztrejtvény, szójátékok

Legegyszerűbb formája, amikor képeket kell megnevezni és a szavak betűit a kockákba írni, ezt  a legkisebb betűvetők nagyon szeretik. Ugyanennek a szókereső fajtája is népszerű. Szóban játszható még az “ilyen betűvel kezdődik, ilyen betűvel végződik és ezt csináljuk vele”-típusú kitalálós vagy amikor egy tárgyat, állatot, mesehőst, stb. három tulajdonság említése után ki kell találni.

Scrabble

Nem csak a gyermek szókincse fejlődik vele, hanem a stratégiai képessége is: a szavakon túl azt is meg kell tanulni, hová érdemes tenni a szavakat a pluszpontokért. Igazán komplex fejlesztő játék.

Kakukktojás

Nálunk mostanában nagy kedvenc a négyéves kisfiammal a kakukktojás-kereső, szóban vagy rajzban: négy dologból kell kiválasztani egyet, ami valamiért nem illik a többi közé. Jópofa változata ennek az, amikor találomra nevezünk meg négy dolgot és különböző szempontok alapján mindegyikre elmondjuk, az miért nem illik a többi közé. Ez utóbbi rendkívül jó jobb agyfélteke-fejlesztő!

További, kifejezetten jobb agyféltekét erősítő játékok:

  • festés – ujjfestés, nagy lapon festékmaszatolás egész tenyérrel, minél több színnel; ezen technikákkal figurák, tájképek festése
  • éneklés vagy egy hangszeren játszani, éneklést hangszeren kísérni
  • páros vagy csapat sportjátékok (tenisz, ping-pong, kézilabda, stb.) – ezek feljesztik a stratégiai érzéket és a vizualizációs képességet
  • saját történetek, mesék kitalálása és ezek leírása, lerajzolása, képregénybe foglalása
  • térképes játékok – városok, országok megkeresése, útvonalak eltervezése
  • tárlat, kiállítás megtekintése; nonfigurális képek esetén elbeszélgetni arról, vajon mit ábrázol a kép, mit szeretett volna kifejezni a képpel a művész
  • “színházasdi” – történetek kitalálása és eljátszása

(forrás: buzzle.com)