Ezúttal Jacob Rabinow (1910-1999) feltaláló tanulságos gondolatait osztom meg Veletek.

“Szóval három dolog kell ahhoz, hogy eredeti gondolkodó lehess. Először is, borzasztóan sok információra van szükséged – hatalmas adatbázisra, ha így jobban tetszik. Ha zenész vagy, sokat kell tudnod a zenéről, vagyis sok zenét kell hallgatnod, emlékezned kell rájuk, s ha kell, el is kell tudnod ismételni egy-egy dalt. Más szóval, ha egy lakatlan szigetre születnél, és soha nem hallanál zenét, nem lenne sok esélyed rá, hogy Beethoven legyen belőled. Lehetsz, de nem valószínű. Utánozhatsz madarakat, de nem fogod megírni az V. szimfóniát. Egyszóval olyan környezetben kell felnőnöd, ahol megfelelő mennyiségű információhoz juthatsz. A memóriádnak igazodnia kell azokhoz a dolgokhoz, amikkel foglalkozni szeretnél. Olyan dolgokat fogsz választani, amelyek könnyen mennek, olyanokat pedig nem, amelyek nem, így aztán egyre jobb leszel abban, amit jól csinálsz, és aztán vagy nagyszerű teniszező leszel, vagy jó feltaláló, vagy akármi, mivel egyre inkább olyan dolgokkal foglalkozol, amiket jól végzeI, és minél többet foglalkozol velük, annál könnyebben fognak menni, és minél könnyebben mennek, annál jobb leszel bennük, és végül nagyon egysíkú leszel, de ebben jó vagy, bár minden másban pocsék, mert azokat nem csinálod jól. A mérnökök ezt nevezik pozitív visszacsatolásnak. Szóval miután negyven, ötven, nyolcvan éven át  ugyanazt csinálod, ahogyan én, az életed elején még csekély különbségek hatalmassá válnak. A lényeg az, hogy legyen egy nagy adatbázisod.(…)

Ha igazán érdekel valami, muszáj kihúznod magadból ötleteket. Sokan vannak, akiknek menne, de nem foglalkoznak vele. Valójában más érdekli őket. Ha kérdezgeted őket, akkor megkönyörülve rajtad azt mondják: “Ja, kitalálhatok valamit:’ Mások viszont, mint én is, szeretik az új gondolatokat. Imádom az új ötleteket, és fütyülök rá, ha senkit sem érdekelnek. Egyszerűen jó valami szokatlannal, valami mással előrukkolni.(…)

Meg kell tanulnod megszabadulni attól a rengeteg szeméttől, amik a gondolataidat szennyezik. Nyilvánvalóan nem lehetnek kizárólag jó ötleteid, nem írhatsz kizárólag szép muzsikát. Sok zene, sok ötlet, sok vers, sok akármi kell hogy legyen a fejedben. Ha jó akarsz lenni, a ballasztokat azonnal ki kell dobálnod, még mielőtt felhasználod őket. Magyarán a temérdek felmerülő ötletedből, éppen azért, mert tapasztalt vagy, a haszontalanokat kiselejtezed, mondván: “Értéktelen kacatok:’ És amikor valami jó kerül elő, azt mondod: “Hoppá, ez érdekesnek tűnik. Vegyük csak jobban szemügyre:’ És elkezdesz foglalkozni vele.”

(forrás: Csíkszentmihályi: Kreativitás)