Egy anyuka a 10 éves kisfiával érkezett hozzám. A kisfiú néha dadogással küzd, ezen kívül beilleszkedési gondjai voltak az iskolában: konkrétan szinte semmilyen közösségi dologban nem vett részt, nem játszott a többiekkel. Az is gond volt, hogy a kisfiúnak nincs hobbija, nem nagyon tudja elfoglalni magát egyedül – nekem ez azt jelentette, hogy nem képes elmélyülni, belefeledkezni dolgokba, ami egyértelműen jobb agyféltekés blokkot jelez. Ez okozhatja akár azt is, hogy ha el is határozza, hogy játszik a többi gyerekkel, nem képes ezt mégsem megtenni, mert “a másik fele” visszatartja.

Utánanéztünk a múltjában, hogy hol gyökerezik ez a blokk és az iskolakezdés ideje jött ki. Az anyuka ekkor elmesélte, hogy az első osztály megkezdése után pár héttel (!) a család külföldre költözött és a kisfiú ott folytatta az iskolát: egy olyan országban, amelynek a nyelvét sem ismerte akkor még… Képzeljük csak el a szituációt: maga az iskolakezdés is nagy változás egy kisgyermek életében, amit még meg sem élhetett, fel sem foghatott igazán, amikor ki lett ragadva a megszokott mikorkörnyezetéből is, egy vadidegen országba, számára ismeretlen nyelvet beszélő emberek, gyerekek közé kellett beilleszkednie. Gyakorlatilag minden felborult körülötte. Akkor ott “azt tanulta meg”, hogy az egyetlen mentsvára, ha visszavonul és bezárkózik, így egy viszonylagos komfortot érhet el a saját kis világában. Kijött egy “másokra való hagyatkozástól való félelem” is, ami csak erősítette ezt a feltevést. Több 6-7 éves életkorban is érte őt stressz, többnyire bánatos, bűntudatos vagy önbizalomhiányos állapotban volt. Sőt, 8 éves korban a “más bőrszínűtől való félelmet” is kiteszteltük és mint utána kiderült, volt is egy iskolatársa, aki sötétbőrű volt és akivel nem volt jóban akkor… Ezeket a félelmeket, blokkokat kellett felszámolnunk.

Az első alkalom után úgy érkeztek vissza hozzám, hogy a kisfiú életében először beállt végre focizni a többi fiú közé! Ez hatalmas előrelépés volt és azt mesélte, jól is érezte magát közben. Megtette az első lépést, remélhetőleg feltárult neki egy olyan világ, amelyben jobban érzi majd magát, mint előtte.:-)