“Ha keressük az okát annak, ami történik, rájövünk arra, ami történni fog.” (Stendhal)

A feng shui – sokak tévhitével ellentétben – nem ott kezdődik, hogy a ház tájolása és a születési idők alapján gyorsan megfelelő színekre festjük a falakat és teleaggatjuk a lakást keleti jelképekkel, kristályokkal vagy szélcsengőkkel! Ennél sokkal egyszerűbb(nek tűnő) és feltétlenül pénztárcakímélőbb megoldást fogok most megmutatni: a legelső lépést, amelyet meg kell tenniük a közvetlen környezetük harmóniája és ezáltal saját kiegyensúlyozottságuk érdekében…

Rend-rendelet

Kérem, játssz velem egy percet: csukd be a szemed és képzeld magad elé mondjuk a nappalidat (vagy hálószobádat) úgy, ahogy ebben a pillanatban kinéz! A bútorokat, a jellemző színeket, a falakat, a dísztárgyakat… Vannak olyan tárgyak, amelyek nem kerültek a helyükre használat után? Vannak esetleg olyan helyek a szobában, amelyek kifejezetten „lomsarkok”, tele ruhákkal, nylonzacskókkal, összedobált könyvekkel..? (Ha mindkét kérdésre „nem” a válasz, nagyszerű, de azért játszunk csak tovább!) Most képzeljd el a szobádat nagytakarítás után: tisztaság van, minden a helyén, friss illatok, a nap besüt az ablakon, a kedvenc zenéd szól… És most legyél őszinte Magadhoz: melyik szobába, lakásba jobb hazatérni? A szoba mely állapota sugallja azt, hogy valóban ki fogod ott pihenni magad?

takarításA kulcsszó természetesen: REND. Egy gyakorlott feng shui tanácsadó egy ismeretlen lakásba lépve (többek közt) már a kisebb-nagyobb rendetlenségek helyéből következtetni tud arra, a lakóknak életük mely területén vannak problémáik: a párkapcsolatban, a karrier építése terén, netán a gyermeknek lehetnek tanulási problémái..?

Le a tárgyak béklyójával!

A „rend” azonban nem csupán a tisztaságot és a tárgyak „élükre állítását” jelenti. A „rend” azt jelenti, hogy csupán két kategóriába sorolható tárgyakkal, bútorokkal vesszük körül magunkat:

1. Amelyeket rendszeresen (naponta, hetente, havonta,…) használunk.

2. Amelyekre mindig jó érzéssel pillantunk.

Mit csináljunk akkor a többivel? Mi legyen a nagynénitől kapott nagyon csúnya dísztányérral, az agyonőrizgetett száraz virágcsokrokkal, a kifogyott parfümösüvegekkel, a sosem hordott átmeneti kabáttal, a régi kedvestől kapott szívfájdító emlékekkel? Nehéz lesz elhinni, méginkább megtenni: MEG KELL TŐLÜK SZABADULNI! Elajándékozni, eladni, kidobni. Minden feleslegeset. Nem, nem megoldás a papírdoboz, amelybe belepakolunk és eltesszük a padlásra, „jók lesznek ezek még valamire”-felkiáltással: aki így tesz, tart a jövőtől – márpedig a felesleges tárgyaktól való megszabadulás pont azt szolgálja, hogy nyissunk a jövő felé, levetve a múlt minden kellemetlen, „visszahúzó” béklyóját, amely a további boldog életben akadályozhat bennünket! Nem elfelejteni kell a múltat – de magunkkal hurcolni sem szabad. Fontos, hogy olyan tárgyak vegyenek bennünket körül, amelyeket valóban használunk, illetve (esztétikai) örömünk telik bennük! Gondoljunk csak a „tavaszi nagytakarításra” – őseink pontosan tudták, milyen fontos ez, hogy előkészítsék környezetüket és magukat is a nyár éltető energiáira az „alvó tél” után…

Nehéz feladat, de megéri lassan, fokozatosan átnézni az egész lakást: melyek azok a dolgok, amelyektől itt az ideje megszabadulni? Kíméletlennek kell lennük, de csinálhatjuk fokozatosan: először kezdjük egy fiókkal, majd a kisszekrénnyel, a polcokkal folytathatjuk, és így tovább. Rendet rakni nem csak tavasszal érdemes – kezdd el most!:-)

Tina

(cikk részlet, teljes cikk publikálva: 2003 – Fórum hirdetési újság, 2008 – Babafalva, 2008 – Nagykermagazin)