Kreatív, Kulturális és Kulináris Kalandok Balin – 2018. október 2-13.

~ Művészet, alkotás, külső-belső kalandok ~

Helyszín: Bali, Ubud, Lovina

Időpont: 2018. október 2-13.

Időtartam: 10 éjszaka + utazás (Indulás Balira: október 2., vissza Budapestre: október 13.)

Az indonéz szigetvilág egyetlen hindu szigetére utazva azt a Balit fedezzük fel a program során, amely a tömegturizmus előtt rejtve marad.

Az utazás célja mindenkinek egyéni: lehetőséged lesz az  elcsendesedésre, az elmélyülésre, a belső világod felfedezésére, egy “időn kívüli” élmény megtapasztalására ugyanúgy, mint az itteni külső világra való rácsodálkozásra, ezernyi titkának felfedezésére, befogadására és mindezek megörökítésére az útinaplódban vagy az alkotó programokon egyaránt.

 

Ubudi tartózkodásunk idején ősi örökségeken, a maszk és bábművészeten, festményeken, táncon, ősi mesterségeken keresztül ismerkedünk Bali lelkével, miközben részesülünk néhány élvezetes alkotóélményben is. Utazásaink során különleges helyeket látogatunk meg, tradicionális falvakat, misztikus templomokat és szent helyeket és múzeumot, melyek a Valódi Bali arcait és mélységeit tükrözik.

Saját élményű festőgyakorlatok, az agyagozás mint meditáció és egyéb kreatív tevékenységek is gazdagítják a programot. Megismerkedünk azzal a kozmikus szimbolizmussal is, mely a balinézek életét alapvetően meghatározza. Részünk lesz csodás pihenőhelyeken töltött időben is, amikor a természet szépségével töltődhetünk, a program utolsó napjait pedig a tenger mellett töltjük.

Az útinaplódat is hozd magaddal: szinte minden nap lesz rá lehetőséged, hogy a rengeteg Csodából minél többet megörökíts! (Az útinaplózás gyakorlása természetesen nem feltétele a részvételnek, csak egyéni opció.)

  RÉSZLETES PROGRAM:

  Ubud: 7 éjszaka

  1. nap (okt. 3. szerda) – Egyéni/csoportos kiutazás, megérkezés Bali szigetére. Transzfer Ubud városába. Szállás elfoglalása, vegetáriánus welcome-snack

  Megérkezés Denpasarba, Bali repterére (csoportos utazásra törekszünk). A reptérről Ubudba utazunk, mely a művészeti, kulturális, tradicionális élet egyik központja. A szállásig 1,5 óra a transzfer, kényelmes légkondis autókkal. Érkezés időpontjától függően vegetáriánus welcome snack várja a résztvevőket egy közeli étkezőhelyen vagy a szálláson.

  Ellátás: welcome-snack, 20 l ivóvíz/apartman

  2. nap (okt. 4. csütörtök) – Maszk múzeum. Elefánt barlangtemplom. Maszkos tradicionális táncelőadás este.

  A nap első része szabad, kényelmes kelés, reggeli, eligazítás, ismerkedés a szállással és környékével. Majd a második felében a Maszk múzeumba ellátogatunk, ahol megtekinthetjük a balinéz hitvilág főbb képviselőit. Ezután megnézzük az Elefánt barlangot, ahol a Védikus világnézet alapjaival is megismerkedünk.

  Este egy csodás kertben megtekintünk egy maszkos tradicionális balinéz táncelőadást. A táncok ősi legendákat közvetítenek a maszk-színház műfaján keresztül. Nem csak a tánc, de a viselt maszkok is külön művészeti ágat képviselnek, melyek kiemelkedő fontosságú szerepet töltenek be még ma is a rituális szertartások idején. Az előadás után a helyszínen tradícionális vacsorát is kapunk.

  Ellátás: reggeli + vacsora

  3. nap (okt. 5. péntek) – Utazás Tibumana vízeséshez. Séta egy elbűvölő rizsföldön a közeli faluig. Betekintés a tradicionális életbe Bangli falunálk: balinéz életmód megismerése, kókuszolaj és jamu (gyógynövényes) ital készítése egy hagyományos balinéz otthonban, tradicionális estebéd.

  Ezen a napon a reggelit követően először egy csodaszép vízesést látogatunk meg, majd egy olyan rizsvidéken sétálunk át, mely 50 évvel ezelőtt is így nézett ki. A balinéz életbe két tradicionális tevékenységen keresztül kapunk betekintést. A helyiek számára a természet a mindennapi élet része, ismerik a helyi növényeket, virágokat, melyeket sokféleképpen fel is használnak a háztartásban, gyógyításban is. Bangli falu mellett egy eldugott falucskába látogatunk, ahol balinéz család vendéglátóink bemutatják hogyan készül a szűz kókuszolaj és a jamu (gyógynövényes ital), mi magunk is segédkezünk az elkészítésében. Eközben megtekinthetjük a balinéz udvart, ahogyan a helyiek élnek. Vendéglátóinktól finom tradicionális kései ebédet is kapunk.

  Ellátás: Reggeli, Ebéd

  4. nap (okt. 6. szombat) – Vezetett múzeum túra és kreatív játék. Tradicionális jávai étterem + organikus kert. Rövid séta. Izelítő a Hindu kozmológiából, meditatív festés.

  Reggelink elfogyasztása után könnyű félórás sétával eljutunk egy szállásunkhoz közeli múzeumba, ahol betekintést kapunk a balinéz művészetbe. Bali képzőművészeti világának egyik szakértője kalauzol bennünket Ubud egyik legrégibb múzeumában. A Neka múzeum képein keresztül betekintést kapunk a tradicionális és kortárs balinéz festészetbe, majd a képek társaságában egy kreatív játék során magunkról is megtudhatunk valamit.

  Egy közeli étteremben könnyű ebédet/desszertet (opcionális) fogyaszthatunk paradicsomi hangulatú környezetben és organikus kertjét is megcsodálhatjuk. Újabb rövid séta során visszatérünk a szállásra és a helyi világ gondolkodásában jelentős szerepet betöltő hindu gyökerű kozmikus szimbolizmusba kapunk betekintést szállásadónk közvetítésével, élvezetes festés-gyakorlattal egybekötve (nem igényel semmilyen előképzettséget). Ezen keresztül a balinéz világról is sokat megtudhatunk (tolmácsolás minden programhoz van a nap folyamán).

  • Workshop Wayan Karjaval: A balinéz absztrakt festészet egyik kiemelkedő alakja, egyetemi tanár, élt Amerikában és Európában is, sőt, Magyarországon a pécsi tudományegyetemen is tanult. Nagy ismerettel rendelkezik a helyi spirituális világról, melynek alapja a Természet és a hindu hatások. Stúdiójában ízelítőt kapunk a kozmikus szimbolizmusból és könnyű, játékos festőgyakorlatban részesülünk.

  Ellátás: reggeli

  5. nap (okt. 7. vasárnap): SZABADNAP (egyénileg tölthető nap) – opcionális: reggeli sétameditáció, Chi piramisok, masszázs, jóga, séták, vásárlás, útinaplózás

  Ellátás : reggeli

  6. nap (okt. 8. hétfő): Belső tisztulást segítő szertartásos fürdő egy szent forrásnál. Kávé-tea pihenő egy csodálatos panorámájú warungban (helyi étteremben). Hazafelé útközben megállunk a Tegalalang elbűvölő rizsteraszainál.

  A hindu szellemiség szerint a mindennapi élethez az is szükséges, hogy ne csak a testünk, de a szellemünk-lelkünk szükségtelen, energiát lekötő szennyeződéseitől is megtisztuljunk időnként. Reggeli vezetett meditáció után ellátogatunk egy szent forráshoz, ahol rituális tisztítófürdőt veszünk egy természetes vízesés alatt, lenyűgöző környezetben.

  A megtisztulást segítő rituálé után megpihenünk, elfogyasztjuk reggelinket és egy elbűvölő panorámájú warungban (tradicionális étteremben) kávézunk-teázunk.

  Tovább utazunk és megtekintjük Bali talán legszebb rizsteraszát, ahol sétálunk is a hatalmas rizslépcsős tájon. Ez a nap csodás alkalom az alkotói inspirációk előhívására.

  Ellátás: csomagolt reggeli

  7. nap (okt. 9. kedd) – Főzőiskolában elkészítjük 8 fogásos ebédünket. Szabadidő.

  Az utolsó Ubudban töltött napunk első felében átutazunk Laplapan szomszédos faluba, ahol megtanuljuk 8 fogásos indonéz ebédünk elkészítését és amit főztünk, azt meg is esszük. A program közben élvezetes betekintést kapunk a balinéz kulináris világba. A délután hátralévő részét kedvünk szerint töltjük, felkészülünk a továbbutazásra.

  Ellátás: reggeli, ebéd

  LOVINA – 3 éjszaka

  8. nap okt. 10. szerda – Utazás Lovinara – Szabad program

  Reggeli után légkondicionált kisbusszal elindulunk Lovina felé.

  Útközben hegyek között kanyargunk, megállunk a Munduk vízesésnél, mely az egyik leglélegzetelállítóbb Balin.

  Koradélután érkezünk meg a tengerre néző, kényelmes szállásunkra, ahol kedvünk szerint tölthetjük a nap hátralevő részét, pihenhetünk a panorámás szállásunk, tengerre néző nagyméretű medencéjénél.

  A naplementét az óceánra tekintő nagy teraszról láthatjuk.

  Ellátás: reggeli

  9. nap (okt. 11. csütörtök) – Hajnali delfinles. Reggeli után ellátogatunk a Hobbit-házakhoz. Szabadidő. Esti meditáció az agyaggal.

  Kora reggel ébredünk és pirkadatkor halászcsónakokba szállunk és behajókázunk a tengerre, a delfinek kedvenc tartózkodási helyére. 99 százalékos eséllyel látni fogunk vad delfineket, melyek közel is jönnek a csónakokhoz, követjük a delfincsapatokat. Csodás, ahogy a delfinek felbukkannak a csónakok körül, majd eltűnnek, mintha bújócskáznának az emberekkel.

  Reggeli után elutazunk a szomszédos falvakba és megnézzük a mesebeli hobbit házakat és kertet, a pálmacukor készítését és rövid sétát teszünk. A délutánból szabadon töltünk néhány órát (masszázs, medencés napfürdő, alkotás stb.) Este vacsora után az agyagozást, mint meditációt használjuk a nap zárásához.

  Ellátás: Reggeli

  10.  nap (okt. 12. péntek) – Menjangan sziget környéki sznorkel – túra.

  Reggeli után kisbusszal elindulunk Menjangan szigetre, mely a Nyugat-Bali Nemzeti Parknak a része. 20 perces hajókázással jutunk a szigetre. Balin itt látható az egyik legszebb tengeralatti világ, a sznorkelezők paradicsoma. Délben ebédet is kapunk. A szigeten egy különleges templom is van, melyet érdemes megnézni, ehhez gyalogolni is kell néhány kilométert. Ez a sznorkel-túra Bali legjobb, leglátványosabb, legelbűvölőbb tengeralatti világába ad betekintést, igazi kuriózum, alkotáshoz is remek inspirációt ad. Nem szükséges hozzá az úszás képessége, biztonságos, a korábbi elvonulások egyik legkedveltebb programja. Este egy tengerparti közös vacsorával búcsúztatjuk a napot és az együtt töltött napokat.

  Ellátás: Reggeli, Ebéd, Vacsora

  11. nap (okt. 13. szombat) – Repülőgép indulásától függően az elvonulás lezárása, a hazautazás megkezdése

  Ellátás: Reggeli

  Részvételi díj és további részletek:

  • Helyszín: Bali, Ubud, Lovina
  • Időpont: 2018. október 2-13.
  • Időtartam: 10 éjszaka + utazás (Indulás Balira: október 2., vissza Budapestre: október 13.)
  • Ár: 790 USD + 50.000 HUF – mindkét helyszínen 2 fő/apartman
  • Ár egyágyas felárral (csak az ubudi napokra): 920 USD + 50.000 HUF
  • Fizikai megterhelés: könnyű
  • Ajánlott életkor: 18+
  • Létszám: max. 10 fő Indulás, érkezés: Budapest – Denpasar
  • Csoportvezető: Mucsi Tina, Tina Rajztanodája
  • Helyi háziasszonyunk és a programszervező: Király Mónika, 2013 óta Balin élő pszichológus, keramikus.

  Az utazás díja tartalmazza:

  • Szállás: 7 éjszaka szállás Ubudban, kétszemélyes, franciaágyas apartmanban és 3 éjszaka szállás Lovinán, 2 személyes, tágas apartmanban, medencés, tengerparttól 1 percre. (A szállások csendesek, komfortosak, tiszták, kényelmesek, szépek, nem szállodai szobák, természetközeliek.)
  • Csoportos érkezés és távozás esetén reptéri transzfer
  • Ellátás1 vegetáriánus welcome – snack, 10 reggeli, 3 ebéd, 2 vacsora, 20 liter ivóvíz (ld. részletes program)
  • Összes sznorkelprogram: Sznorkel-pipa, szemüveg, úszótalp
  • Belépők és programok: az összes program belépőjeggyel (kivéve az opcionális programokat és az adományokat)
  • Helyi programvezetők díja (művészeti workshop, múzeumtúra, sznorkelezésnél búvárvezető)
  • Helyszíni közlekedés: a program összes csoportos utazását, parkolódíját, sofőrök díjait
  • Elvonulás programjának összeállítása, szervezése, vezetése
  • Útinaplós mentorálás a fakultatív útinaplózások során (Az útinaplózás gyakorlása nem feltétele a részvételnek.)
  • Opcionális kreatív, önismereti játékokon, közös jógagyakorlatokon való részvétel
  • Tolmácsolás
  • Az útinaplózáson túli alkotó programok, szertartások anyagköltségei és kellékei

  Az utazás díja NEM tartalmazza:

  • repülőjegy (kb. 180-250.000 HUF)
  • egyéni utazás esetén a reptéri transzfer
  • biztosítás
  • a felsorolt ellátáson kívüli étkezések, vásárlások és adományok, borravalók a helyszíneken (kb. 300 USD költőpénz elegendő)

  A programon való részvétel feltételei:

  Jelentkezéskor fizetendő foglaló 300 USD + 50.000 HUF. Ezt az összeget bármikori lemondás esetén sajnos már nem áll módunkban visszafizetni, de a programon való részvétel átruházható, ez esetben az átruházás a jelentkező felelőssége. A csoportot 2018. július 15-én zárjuk, ezt követően egyénileg, de egyeztetés után vásároljuk meg a repülőjegyet, a csoportos utazásra törekszünk, a közös reptéri transzfert a program díja tartalmazza. (Egyéni utazás és érkezés lehetséges, ez esetben a reptéri transzfer a szállásra plusz költséggel jár.) A program fennmaradó díja 2018. október 3-án a helyszínen esedékes.

  Jelentkezés a tanfolyamra!

  Kreatív, Kulturális és Kulináris Kalandok Balin

  790 USD + 50 000 Ft