ceruzamagusAhhoz, hogy végre akár napi szinten kiélhesd a Kreatív Énedet és például művésznaplózz (vagyis egy saját art journalt vezess), bármilyen furcsa, nem elsősorban szerencsére vagy lehetőségekre van szükséged, de – ha hiszed, ha nem – nem is elsősorban több időre. Hogy Te is éld azt a bizonyos megálmodott kreatív életet, elsősorban arra van szükséged, hogy nekikezdj és csináld!

Ami pedig ehhez szükséges, az az elhatározáson kívül

  • egy kis időráfordítás (napi 10-15 perc elegendő) és
  • némi fizikai hely, ahol alkotni tudsz.

De ennél több tényleg nem szükséges hozzá, tapasztalatból mondom! És most figyelj, mert mondok néhány tippet is, hogy hogyan teremtheted meg ezeket magadnak! 🙂

Fogalmazd meg, miért szeretnél művésznaplózni!

Arra mindig rengeteg kifogást találunk, hogy miért nem alkotunk minden nap, de legalább hetente egyszer (-kétszer…:-)). Koncentrálj most inkább arra egy percig, hogy miért szeretnél rajzolni, alkotni gyakrabban és fogalmazd meg ezt magadnak! Milyen hatással volna a gyakoribb alkotás az életedre, hogyan és miért tenne ez téged teljesebbé, boldogabbá? Írhatsz róla pár mondatot vagy egy listát is, amit kiteszel magad elé az asztalodra, a fürdőszobatükörre vagy… máris megvan a téma az első art journal oldaladhoz! 🙂

Egyszerűsítsd le az életed!

Ha optimalizálsz és egyszerűsítesz, könnyebb nagy levegőt venni és – a hagyományos értelemben – “haszontalan” dolgokra is időt szánni. Sajnos megszoktuk, hogy életünk minden percét munkával vagy valamilyen hasznot hajtó és értelmes(nek tűnő) elfoglaltsággal töltsük ki, sokszor még akkor is, amikor már pihenhetnénk… Ha van tíz percem, akkor inkább “most végre kimosom a kádat” vagy “ideje átpakolni végre a konyhaszekrényt”, mint “leülök és pihenek, alkotok egy negyed órát”… Ismerős? 🙂 De a Facebook vagy a távirányító nyomogatása is nem negyedórákat, hanem akár órákat képes elvenni a szabadidőnkből, HA hagyjuk és nem lépünk oda tudatosan…! Döntsd el, hogy mivel töltöd az idődet és tartsd be az elhatározásodat!

foto: flickr.comTeremts helyet az alkotós cuccoknak!

Rengeteg fölösleges tárgy vesz bennünket körül a lakóterünkben, amelyeknek a látványa és közelsége meghatározza, hogy velük foglalatoskodunk gyakrabban. Az elöl levő tárgyakat mindig előbb és inkább használjuk, mint azokat, amelyek nincs karnyújtásnyira. Amint a fölösleges dolgoktól megszabadulsz vagy legalábbis “parkolópályára”, a szekrénybe vagy egy tárolóhelyiségbe kerülnek, mindjárt több helyed lesz az alkotós cuccaidnak és ha azok vannak szem előtt, az tudattalanul is folyamatosan inspirálni fog, így több késztetésed lesz alkotni és gyakrabban is fogod ezt tenni. Próbáld ki!:-)

Legyen ez is rutin!

Ha sikerült kialakítanod magadnak az elmúlt években egy reggeli vagy esti rutint, akkor képes vagy arra, hogy a mindennapi alkotást is rutinná tedd! Szándék és odafigyelés kérdése az egész. Napi 10-15 perc változTATásról van csupán szó, ezért írtam az elején, hogy ez nem elsősorban a több idő kérdése. Ennyit a “muszáj” dolgokért is bármikor megteremtesz, tiszteld magadat és a vágyott, megálmodott “alkotó életedet” annyira, hogy mostantól azt is muszájként kezeled!

Örömmel alkoss!

Felejtsd el, tedd félre a tökéletesség kényszerét! Csak arra fókuszálj, hogy örömmel alkoss, hogy a folyamat felszabadítson, élvezetet adjon! A művésznaplózás, életed képregényének elkészítése nem arról szól, hogy minden tökéletesen sikerüljön benne, hanem arra szolgál, hogy kiteljesítsen, harmóniába hozzon, hogy kísérletezz az eszközökkel, a papírokkal, festékekkel, tollakkal, színekkel és formákkal, hogy kreatívan kiadd magadból, ami kikívánkozik! Egyszerűen hagyd, hogy a kreativitásod vezessen és ÉLVEZD a folyamatot! 🙂

~

Még sohasem próbáltad és most végre szeretnél belekóstolni művésznaplózás (art journaling) misztikus világába?

Sok szeretettel várlak szeptember 29-én vasárnap 9-13 óráig tartó, kezdőknek szóló

Art Journal Workshopon!

Helyszín: XIII.ker. Budapest, Szent István park 9.

A programon elmesélem, megmutatom Neked élőben is, hogy miről is szól ez a hobbi vagy inkább életforma, és

  • hogy hogyan kezdjünk egyáltalán hozzá egy művésznapló oldalhoz,
  • milyen füzetet vegyünk hozzá (erről előzőleg is írok a jelentkezésed után, hogy már azzal jöhess),
  • milyen eszközöket érdemes használni (hozok sok mindent kipróbálni),
  • megmutatom, hogy hogyan rétegezünk látványosan
  • és hogyan “komponálunk” össze egy oldalt és tanulunk sok technikát és trükköt is, amelyekkel rögtön megalkothatod az első oldalaidat!

Itt találsz további információkat: https://kreativonismeret.hu/art-journal-workshop/

Jelentkezés:

(A tárgysorba írd be, kérlek, hogy az Art Journal Workshopra szeretnél jönni, köszönöm!)

[contact-form 1 “Kapcsolat űrlap 1”]