Art Journal - elefántok almávalAz art journal tulajdonképpen egy napló. Mindenki képes rá, hogy legyen egy ilyenje, úgyanúgy, ahogyan hagyományos naplója vagy blogja is lehet bárkinek. A különbség tehát csupán abban van, hogy ki hogyan szeretné vezetni élete naplóját…

Az art journal, vagy magyarul művésznapló is lehet egy mindennap vezetett füzet, minthacsak az életed képregénye volna: arról, hogy mi mindent történt Veled, mit éreztél, kivel találkoztál, merre jártál, de lehet a rajzaid, gyors vázlataid, új technikákkal való kísérletezéseid, kollázsaid-montázsaid gyűjteménye is – vagy persze a kettő együtt!

Összegyűjtöttem Neked néhány egyszerű tippet ahhoz, hogy hogyan is érdemes egyszerűen belefogni az első art journalodba, íme, fogadd szeretettel! 🙂

1. Ne bonyolítsd túl! Egyszerűen válassz ki egy (nem túl vékonylapú) füzetet és kezdd el! Olyan füzetet válassz, amelyiket szívesen veszed kézbe, amelyik “megszólít”, amelyiknek szimpatikus a nagysága. Egyet érdemes még átgondolni: otthon fogsz bele elsősorban alkotni vagy szeretnéd-e magaddal hordani? Utóbbi esetben nyilván praktikusabb egy kisebb, maximum A5-ös, vékonyabb füzet, ha viszont otthon alkotsz, akkor akár egy lexikon nagyságú böhöm naplóba is alkothatsz, a nagyobb oldalakon több a mozgástered.

2. Tedd személyessé a naplódat! Ha megvan a “kiválasztott”, az első dolgod lehet, hogy “megszelidíted”: egyszerűen írd bele a nevedet, vagy díszítsd saját stílusod szerint a füzetborítót, esetleg az első oldalad legyen rögtön egy önarckép, egy kollázs saját magadról!

3. Ne tervezgesd agyon! Ne gondolkodj sokat azon, hogy maaajd milyen klassz dolgokat fogsz beleírni-rajzolni a naplódba, hanem most rögtön tedd is meg ezt! Egyszerűen kezdj el bele rajzolni, festeni, ragasztani pillanatnyi hangulatod szerint! Utána már könnyebben megy majd a folytatás. A legjobb alkotások mindig a pillanat hevében születnek.

Grazi naplózás4. Próbálj ki új technikákat a naplódban! Senki sem profiként kezdi a művésznaplózást. Mindenkinek új egy technika, amikor először próbálja, ezt soha ne feledd! Nem kell senkinek bizonyítanod, ez a füzet éppen arra szolgál, hogy ebben kísérletezz, próbálkozz, fejlődj! Ha látsz egy új technikákat vagy kölcsön kapsz egy új eszközt, bátran próbáld ki, alkoss vele, aztán feliratozd, jegyezd le a tapasztalataidat, érzéseidet mellé! Ettől válik menet közben igazán “élővé” a naplód.

5. Gondolj valamire, ami felbosszantott vagy boldoggá tett aznap és alkosd ki magadból! Az art journal egyik legfőbb előnye, hogy érzéseket és véleményeket lehet benne megörökíteni. Kiírhatod-rajzolhatod magadból, ami az életedben történt és nem beszélhetsz róla, ami megnevettetett vagy jópofa öltözékeket, megható jeleneteket – bármit, tényleg bármit! 🙂

6. Másolj! Elárulok egy titkot: még a legnagyobbak is ezt teszik. A legnagyobb festők, rajzolók, illusztrátorok is merítenek egymás alkotásaiból. Persze, önállóan, az élet után is gyakorolnak: van olyan képregényrajzoló, aki fél napokat ül kint a város főterén vagy egy piac forgatagában és rajzol. Arcokat, gesztusokat, mozdulatsorokat vázlatol le pillanatok alatt. Gyakorol, fejleszti magát – pedig máris profi. De ide el kell jutni. Másolni nem bűn, hanem a gyakorlás, a fejlődés záloga: lehet másolni kész műveket, így a kompozíciójukat, lehet egy mű egyes részleteit, a technikát, a színösszeállítását, gyakorlatilag bármit, ami megfog, ami megihlet. Ha ezeket mindig gyorsan megörökíted a füzetedben vázlatszerűen, utána ezek vegyítéséből aztán egy-egy saját alkotás is összeállhat.

7. Ne kritizáld Magad! Ne ragaszkodj előre kitalált szabályokhoz és vélt mércékhez és ne aggódj azon, ha először “csak” kísérletezésnek érzed, amiket csinálsz vagy hogy néha hibázol. Ez a TE naplód! Azt teszel bele, amit csak akarsz! Ha ezek rajzok, gyors vázlatok, nagyszerű. Ha ezek rajzok, festmények, írások, saját fotók, kollázsok keveréke, az is tökéletes. És ha az egyik füzetbe festesz és ragasztasz, a másikat pedig magaddal hordod és abba csak rajzolni szeretnél, az is rendben van. Hiszen ugye nem csak egy naplód lehet egyszerre… 🙂

Kád csomagolópapíron8. Rajzolj bármikor a kezed ügyében levő bármire! Ha hallasz egy jó poént, látsz valami felemelőt, érzel valami kivételeset, örökítsd meg ott és úgy, ahogyan tudod! Adott esetben egy csomagolópapír csücskére, egy blokkra, egy belépőjegyre is lehet rajzolni, írni. Ezt aztán beragaszthatod utólag a füzetedbe és még tovább körítheted… Ez is egy olyan trükk, ami igazán “élővé” varázsolja a naplódat.

9. Nézd vissza a korábbi bejegyzéseidet, alkotásaidat! Hiszen nagyon könnyen lehet, hogy egy korábbi vázlatodból, rajzodból, “technikai próbából” éppen itt és most tudsz ihletet meríteni. Az is előfordulhat, hogy egy korábbi munkádat később újrafogalmazod és újra megalkotod, kicsit más formában.

Életed képregényét Te írod-rajzolod, az csak a Tied, ne feledd!

Kísérletezz! Rajzolj, fess, maszatolj, ragassz bátran és hidd el, hogy így a folyamat és a végeredmény is olyan felszabadult örömöt adhat, ami bőven megéri a befektetett időt és energiát. 🙂

~

Ha szeretnél még többet tudni az art journalod elkezdéséhez, sok szeretettel várlak a

szeptember 29-én vasárnap 9-13 óráig tartó, kezdőknek szóló

Art Journal Workshopon!

Helyszín: XIII.ker. Budapest, Szent István park 9.

A programon elmesélem, megmutatom Neked élőben is, hogy miről is szól ez a hobbi vagy inkább életforma, és

  • hogy hogyan kezdjünk egyáltalán hozzá egy művésznapló oldalhoz,
  • milyen füzetet vegyünk hozzá (erről előzőleg is írok a jelentkezésed után, hogy már azzal jöhess),
  • milyen eszközöket érdemes használni (hozok sok mindent kipróbálni), megmutatom,
  • hogy hogyan rétegezünk látványosan
  • és hogyan “komponálunk” össze egy oldalt és tanulunk sok technikát és trükköt is, amelyekkel rögtön megalkothatod az első oldalaidat!

Itt találsz további információkat: https://kreativonismeret.hu/art-journal-workshop/

Jelentkezés:

(A tárgysorba írd be, kérlek, hogy az Art Journal Workshopra szeretnél jönni, köszönöm!)

[contact-form 1 “Kapcsolat űrlap 1”]