Szokták kérdezni az ismerőseim (akik még vééééletlenül nem jártak a tanfolyamomon :-)), hogy “mi ez a rajzmeditáció vagy zenrajz vagy mi, amivel mostanában olyan sokat foglalkozol”? És amikor elmesélem vagy megmutatom, miről is van szó, gyakorlatilag kivétel nélkül mindenki felkiált, hogy “ó, de hát ilyet én is szoktam régen az iskolában / telefonálás közben / unalmas értekezleteken!”

Biztos vagyok benne, hogy Te is szoktál firkálgatni: négyzetrácsos papíron a rácsok vonalait követve furcsa farkasfog-motívumokat, vonalas papíron a vonalak közé cikk-cakk mintákat, köröket, hullámvonalakat vagy sima papírra pedig virágokat, absztrakt geometrikus mintákat, emberkéket… Ismerős? Nos, akkor sokunkhoz hasonlóan Te is gyakoroltad már a rajzmeditálást, azaz azt az ösztönös ellazító technikát, amikor az agy a feszült figyelem és logikus gondolatok fogságából szabadulni igyekszik és ez öntudatlan rajzolgatáshoz, stresszoldáshoz vezet.

De miért érdemes és hogyan lehet vajon mindezt tudatosan művelni és művészi szintre emelni?

Miért rajzmeditálj?

Mert kikapcsol, ellazít, relaxált állapotba hoz. Ráadásul ezáltal fokozza a kreatív, problémamegoldó gondolatok áramlását, így a rajzmeditálás tehát nem csak a szabadidődben, hanem akár munkaidőben is rendkívül hasznos tevékenység. És nem kell hozzá egyéb kellék, mint egy papír és egy ceruza vagy (filc)toll.

Hogyan lehet művészi szintre fejleszteni a firkálást?

Tudatos odafigyeléssel. Mit rajzolsz gyakran és szívesen? Mit rajzolsz akkor, amikor feszült, dühös vagy és mit akkor, amikor jól érzed magad? A dolog ugyanis oda-vissza hat: ha tudod, mit rajzolsz örömteli, nyugodt állapotodban és ezt a mintát tudatosan előszeded és ismétled, akkor az örömteli illetve nyugodt állapotba fog hozni. A minta ismétlése pedig egyenlő annak a gyakorlásával, azaz közben fejlődsz is benne.

Az érzelmek kirajzolásával. Hagyd, hadd vezessen a kezed! Egyszerűen rajzold ki magadból a feszültséget, a félelmeket! Aztán nézz rá “három lépés távolságból”, csodálkozz rá, forgasd, rajzolj hozzá, finomítsd, színezd ki! Így születnek a legnagyobb művészek alkotásai is, a zeneművek, a versek, a festmények: a művész átadja magát az érzéseinek…

Együtt. Jópofa közös program lehet a társunkkal, egy családtaggal vagy akár  a gyermekeinkkel egy közös fantáziarajz elkészítése. Sorban mindenki rajzol néhány mintát, húz pár vonalat, feltesz egy újabb színt, azaz a saját érzései szerint alakítja a közös rajzot, amikor rá kerül a sor. Gyönyörű alkotások születhetnek így, amelyben “mindannyian benne vagyunk”.

Önfejlesztéssel. A rajzmeditálás nem arról szól, hogy tökéleteset alkossunk. Sokkal inkább szól arról, hogy elfogadjuk a saját, időnként tökéletlenül húzott vonalainkat és abból kreatívan a lehető legjobbat hozzuk ki. Gyakorlással és újabb minták elsajátításával, kitalálásával lehet bővíteni a repertoárunkat, egyre összetettebb, részletesebb, finomabb munkákat készíteni, így mindig újabb sikerélményeket szerezni és fokozni az önbizalmunkat is.

És ez még korántsem minden…

Ha szeretnél még ennél is többet megtudni a zenrajzolás titkairól, de nincs lehetőséged vagy időd a fővárosba utazni egy tanfolyamra, akkor nagyon jó hírem van a számodra: most szeptember elején indul az első Rajzmeditáció© ONLINE tanfolyam, ahol egy 6 részes videósorozatban vezetlek be művészi firkálás rejtelmeibe!

A tanfolyam kiemelt különlegessége, hogy ha egyáltalán nem tudsz rajzolni, “csak” firkálni vagy ha már rendszeresen rajzolsz és akár a hivatásodban jelen van kreatív vonalvezetés, a tanfolyam mindenképpen a hasznodra lesz.

A tanfolyam során rengeteg mintát tanulunk, lépésről-lépésre sajátíthatod el ennek a stílusnak az alapjait és jó sokat gyakorlunk – amit garantáltan a videók közti napokban sem fogsz tudni abbahagyni!:-)

A Rajzmeditáció© ONLINE tanfolyam technikai hátterét a profi kreatív tanfolyamokat kínáló Scrapbook.hu biztosítja a számunkra, a program további részleteit és a jelentkezési lehetőséget a KÉPRE KATTINTVA érheted el.

Sok-sok szeretettel várlak Téged is!:-)

Tina