Szenvedélyes útinaplózó vagyok. Írok, rajzolok, gyűjtögetek út közben – lefűzök és ragasztgatok az utazások után.

Eleinte tervszerűtlenül fogtam bele: vagy elfelejtettem, otthon hagytam, elhagytam, eldobtam, vagy éppen ellenkezőleg, felpakoltam, cipekedtem naphosszat… Aztán lassanként a saját tapasztalatok nyomán szépen kialakult, hogy mit hogyan érdemes már út közben, mi az, ami útközben teljesen fölösleges (tevékenység vagy cókmók) és melyek azok a dolgok, amelyekkel csak az utazást követően lehet vagy érdemes viszonylag hamar kipótolni a naplót.

Ha Te

  • még sohasem hallottál ilyesmiről, de érdekesnek találod a lehetőséget,
  • már hallottál róla, de még sohasem készítettél,
  • próbáltad már, de (részben) kudarcot vallottál vele, vagy
  • hozzám hasonlóan máris szenvedélyes útnaplózó vagy,

akkor fogadd tőlem szeretettel az alábbi tippgyűjteményt!:-)

1. NE gondolkodj nagy naplóban!

Az ideális útinapló mérete egy képeslap nagysága (kb. 12×16 cm) vagy maximum A5-ös. Ekkorában érdemes a vázlatrajzokat készíteni és tudsz bele képeslapokat is venni, amelyeket aztán nem kell ragasztgatni, csak lefűzni. Kapható művészellátó boltokban 11×15-ös, egyik oldalán képeslapnak nyomtatott akvarellpapír tömb, ez könnyű, egyszerűen kezelhető, akár csak lapokat is elegendő belőle egy-egy kirándulásra a táskába tenni, ha út közben rajzolni is szeretnénk. A legegyszerűbb megoldás, hogy aztán a rajzokat, belépőket, blokkokat, lapokat aztán utólag lyukaszthatjuk és albumkarikával (ez pedig kreatív boltokban kapható) lefűzzük.

2. A fotóid is lehetnek egy-egy oldal a naplóban!

Az egyik kedvenc megoldásom, amikor megfelelő méretben előhívatva két fotót háttal egymásnak kétoldalú ragasztószalaggal összeragasztok, majd kilyukasztom őket (erre érdemes ügyelni, előtte mérni, hogy hová esnek majd a lyukak!) és egyszerűen lefűzöm őket, mint a napló egy oldalát. A fotó szabad részeire kerülhet alkoholos filctollal kézírásos kommentár vagy ragasztós betűkkel felirat, nagyon látványos megoldás mindkettő.

2. Utazás közben minden nap végén szánj 10-15 percet a naplózásra!

Ha ez elsikkad, nagyon hamar elfelejtődhet, pontosan mi mikor történt és ez aztán az egész naplózást keresztülhúzhatja, sajnos ilyenkor hamar elveszik a dolog eredetisége és a motivációd is…

Ha már csak egy pár belépőjegy felragasztására, egy vázlatos  “erre jártunk ma”-bejegyzésre futja az erődből, akkor is tedd meg, ez tényleg nem sok idő és nagy lendületet ad ahhoz, hogy folytasd!:-) Utólag otthon aztán ezek mentén sokkal könnyeben felidézhetőek az emlékek, a “mi mikor volt pontosan” és sokkal több kedved lesz utólag is kiegészíteni, folytatni, készre formálni az útinaplódat.

4. Vonj be másokat is!

Kézenfekvő természetesen, hogy a Veled utazó családtagokat, barátokat.:-) A gyerkőcök könnyen mozgósíthatóak ezügyben, még a legkisebbek is, nem is beszélve azokról, akik nem csak rajzolni, hanem már írni is tudnak! Kérd meg őket, hogy rajzoljanak, írjanak a nap legemlékezetesebb pillanatairól, gyűjtsenek apró virágokat, növényeket, amit bele tudtok préselni és ragasztani az adott élmény mellé. A férfiak pedig szeretik a logikus dolgokat, így például a másnapi útitervet (legalábbis annak a papírra vetését;-)) rájuk lehet bízni, ami aztán utólag szintén helyet kaphat a naplóban. A leglelkesebben gyűjtögető (nagyobb) családtagra pedig akár az egész nyaralás idejére rábízhatod azt a borítékot, amibe az apróbb fecnik, nyugták, blokkok, belépők, szalvéták, kiürült cukrospapírok kerülnek – legalább valaki valóban figyel majd ezekre és mindig akkurátusan begyűjti a családtól, majd elteszi őket…:-)

5. Kukkants be az ajándékboltokba!

Mindig a legapróbb, legolcsóbb kincsek, matricák a legnagyszerűbbek a naplónk színesítésére!:-)

+1 🙂

  • Na jó, de hogyan lehet gyönyörű tájkép- vagy épület-rajzokat készíteni előzetes rajztudás nélkül?
  • Pontosan MIT érdemes (és mit nem érdemes) gyűjtögetni egy nyaralás során és HOGYAN tároljuk/naplózzuk ezeket utólag?
  • HOL és MILYEN kellékeket érdemes beszerezni (és mit fölösleges) az útinaplóhoz?

Ha idén nyáron már szeretnél a nyaralásodról egy emlékezetes útinaplót készíteni és ennél részletesebben érdekelnek a praktikus részletek, sok szeretettel várlak az idén először és utoljára megrendezésre kerülő

Útinapló (travel journal) workshopon

2013. június 2. vasárnap 9-13 óráig a Magnóliák Műhelyében (III.ker. Bokor utca 2. 1.em.)!

Amit ott helyben a gyakorlatban is rögtön kipróbálhatsz:

1 különleges útinapló + 5 jópofa kreatív ötlet + kapsz sok-sok praktikus jótanácsot is…:-)

Részvételi díj: 6000 Ft/fő, gyermekeknek (résztvevő felnőtt kísérő mellett) 9-13 éves korig 4000 Ft/fő

Jelentkezés: május 30. csütörtök éjfélig a tina(kukac)kreativonismeret.hu címen!