1976-ban az amerikai Princeton Egyetemen egy bizonyos Benjamin C. Ray professzor James Bondról, mint hősi archetípusról tartott minden félévben előadást. Ezeket az alkalmakat idővel át kellett tenni egy nagyobb előadóterembe, mert mint ahogy mondani szokás, ilyenkor a csillárról is emberek lógtak. A professzor az univerzális hős mítoszáról mesélt és arról, hogy ez mindig egy előre lefektetett mintázatot követ, legyen szó a 007-es ügynökről és Luke Skywalkerről (akkoriban) vagy Zsákos Frodóról és Harry Potterről (mostanság). A hős útjának felépítését pedig az élet ihlette, egyszerűen így gondolkodnak az emberek, “így vagyunk összerakva”: egy történetet olvasva mindenki pontosan tudja, mire és ki(k)re számítson, megjósolható nagyjából, mi fog történni – csak az nem, pontosan hogyan. Ettől lesznek mégis egyediek a történetek.

A hősmítosz első és legfontosabb “kelléke” egy hétköznapi, szinte unalmas életet élő ember, akiről egyszercsak kiderül, hogy nem az, akinek eddig hitte magát és akinek a környezete megismerte őt. Eredetileg olyan szürke, mint mindenki más (vagy esetleg még szürkébb, alárendeltebb, ügyetlenebb), de egyik napról a másikra valamiben mégis különbözni kezd tőlük és ezáltal soha több nem lehet az, aki volt. Kiderül egy olyan képessége – vagy hirtelen szert tesz egyre, átél valami rendhagyót -, ami megmutatja, hogy ő valamiért, valamiben kiválasztott. (ld. pl. A maszk, Superman, Forrest Gump, Esőember, Egy becsületbeli ügy, Vissza a jövőbe, …)

A hős régi és új élete közötti kontrasztot általában az is fokozza, hogy korábban vagy a történet legelején valami tragikus veszteség érte/éri őt: (fél)árva, elvesztette a családját, esetleg (testi) fogyatékossága van – vagy a múltját egyelőre titok lengi be…

És akkor következzenek a kérdések, amelyek nyomán kiderülhet, hogy Te, mint hős az életed jelenlegi szakaszában itt, vagyis egy újabb történet elején jársz-e éppen!

  • Történt-e a közelmúltban gyökeres változás az életedben, ami egy csapásra a feje tetejére állított mindent?
  • Történt-e valami visszavonhatatlan, visszafordíthatatlan?
  • Ráébredtél-e ennek nyomán olyan rejtett képességeidre (vágyaidra, erősségeidre, egy másik énedre), amelyekről azt sem tudtad eddig, hogy léteznek?
  • Mitől vagy most más, TÖBB, mint a változás előtt voltál?
  • Milyen képességet hozol a régebbi múltadból, ami a jelenlegi életszakaszodban a  segítségedre lehet, ami egykor megerősített, megtanított valamire Téged és most használni tudod a továbblépéshez?

A fenti kérdések megválaszolása segíthet abban, hogy tudatosítsd, éppen egy életszakasz elején jársz – tehát véletlenül sem “minden összeesküdött ellened”, csupán egy változás első lépésénél tartasz! Ez egy természetes ciklus első fázisa. Ez a tudás pedig erőt és kitartást adhat a folytatáshoz.

Ha pedig a kérdések alapján úgy érzed, ezen az első szakaszon már sikeresen túlléptél a múltban, gratulálok Neked hozzá!:-) Az Út folytatódik.

A következő alkalommal a hős mellett felbukkanó, igen fontos szerepet játszó “mellékszereplőket” vesszük górcső alá.

(kép: http://www.arinanikitina.com)

Kapcsolódó cikk: Életed hőse, Te magad – Bevezető

A cikksorozat ötlete és darabjai kizárólag Mucsi Martina szellemi tulajdonát képezik, engedély nélkül kérlek, hogy ne idézz belőlük! A forrás - kreativonismeret.hu vagy "Tündérliget, a kreatív önismeret kertje" - feltüntetésével az egyes cikkek vagy azok részei szabadon idézhetőek.