Szeretem és nagyra értékelem a napi rutinokat, mert sokat segítenek az időspórolásban és a szabadidőteremtésben. De ezek nem tévesztendőek össze a megszokásokkal, amelyeknek valódi jelentőségük és értékük sokszor már nincs is, csak egyszerűen megkövesedett “berögzültségek”. Ez utóbbiak a hétköznapi szürkeség és unalom előidézői és a derűs, élénk, élményekkel teli hétköznapok legfőbb ellenségei. Nyilván nem mindig van lehetőségünk arra, hogy egzotikus, kalandos utazásokkal vagy extrém élményekkel fűszerezzük a hétköznapjainkat, az újabbnál újabb tárgyak beszerzése, amelyektől az felvidító, kielégítő érzéseket reméljük, pedig egyenesen tévútra visznek.

De mit tehetünk, hogy a hétköznapokban is inspiráló, újszerű érzéseket éljünk át és ezek segítségével könnyebben túllendüljünk a mindennapok feladatain és még jobban érezzük magunkat a bőrünkben?

Valójában apróságokról van szó, amelyekről talán nem is hinnéd, mennyire segítik a kreatív gondolkodást és amelyekből talán Te is többet kipróbáltál már egy-egy  spontán ötlettől vezérelve. Most csokorba gyűjtöttem belőlük néhányat!

  • Sokszor elegendő, hogyha egyszerűen más útvonalat választunk gyalog vagy járművel (vagy más járművet!) a munkába jutáshoz vagy amikor a gyerkőcért indulunk az oviba. Egészen új házakra tudsz így rácsodálkozni, talán a saját lakásodhoz is ötleteket gyűjtve, új boltokat fedezhetsz fel, esetleg így lelsz rá a környék legjobb kakaóscsigájára, egy fák alatt megbúvó játszótérre vagy az új függönyanyagodra, tényleg kincsekre lehet így bukkanni!
  • Ha van egy megszokott tevékenységed (kávézós tízperc, babakocsizás, forró fürdő, bevásárlás, akármi), kivételesen tedd át a napodon belül egy másik időpontra! Aztán figyelj: mit érzel, hogyan érzed magad a változástól? Sokszor annyira köt bennünket egy megszokás, hogy nem biztos, hogy kellemes élmény lesz, egészen össze is zavarhat. Ez a legbiztosabb jele annak, hogy a szokásaid rabja vagy! Próbáld meg értékelni, kiélvezni azt, hogy ha csak egy ilyen kicsi dologban is, de most formabontó voltál és gondold át, hogy tényleg szükséged van-e a napi rutin részeként az adott szokásodra vagy inkább érdemes rajta változtatni?
  • Ha van akár egyetlen szabad órád, próbálj ki egy új tevékenységet! Megint nem kell nagy dolgokra gondolni vagy komoly felszereléseket beszerezni: szedd elő az évek óta ott álló rossz órát és próbáld megszerelni vagy csend el a gyerkőcök vízfestékét és fess valamit, esetleg fogj bele valamibe, ami “hagyományosan” a párod feladata a háztartásban! Egyszerűen próbáld ki magad valami újban!
  • Gondold át, mi az a hobbi vagy terület, ami egyáltalán nem érdekel és kezdj szándékosan érdeklődni iránta! Hát nekem például a horgászat egy ilyen… Egyszer gondoltam egyet és átkapcsolatam a “Fishing and Hunting” csatornára, mert ez az, amit még véletlenül sem néznék és szinte kényszerítettem magam, hogy figyeljek. Egy idő után nem volt szükség kényszerre: kiderült, hogy ebben, mint mindenben, meg lehet találni azt, ami érdekes, sőt, talán hihetetlen, de még ebből is lehet ötleteket meríteni a saját szakterülethez, bármilyen messze álljanak ezek egymástól!:-) Lehet a neten is utánekeresni az adott területnek, bemenni egy a témába vágó kellékeket árusító boltba (a horgászboltban kapni a legklasszabb és legolcsóbb fakkos műanyag tárolót, amiben gyöngyöket lehet klasszul tartani, mint kiderült…:-D), néhány képes újságot beszerezni a témához és beléjük feledkezni. Igazán inspiráló!
  • Az egyik legjobb módszer, ha bevállalsz egy adott napon egy igazán új, formabontó ruhadarabot, kiegészítőt! Érdemes ezt persze nem tárgyalási napokra, hivatalos megjelenésekre időzíteni, de ahol és amikor belefér, próbáld ki bátran! (Soha olyan sikert nem arattam társaságban, mint amikor a lila hastáncos nadrágomat vettem fel egy alkalomra vagy amikor felsőként egy rózsaszínű fűzőt kaptam magamra! :-) ) De egy bolondosabb gyűrű, nyaklánc, egy szokatlan smink is egészen jópofa érzéseket hozhat – és egyáltalán nem kell feltétlenül “az alkalomra” várni ezekkel, egy átlagos hétköznap éppen megfelelő!
  • Még jobb, ha részt veszel egy ún. színtanácsadáson (google-ban keress rá!), ami után az ember általában a fél ruhatárát kiszórja és hosszútávra egészen más színekkel ruházkodik fel! (A magam részéről én ezt elsősorban lányoknak már az iskolai oktatásba is belevenném, mondjuk “az önbizalom feljesztése” tantárgyon belül, de ez persze csak egy utópia…) A négy évszak színelmélet lényege, hogy a bőr- és hajszín szerint négy nagy és több alcsoportba sorolható mindenki, attól függően, hogy a hideg vagy meleg, az élénkebb vagy pasztelebb, a tiszta vagy kevert színek állnak-e jól neki. A tanácsadáson mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy amíg egyes színek felderítik, frissé és fiatalossá teszik az arcát, addig más színek sápadt, beteges, öreges hatást keltenek. Tényleg megdöbbentő és sokkoló a folyamat. Én kb. 15 éve vettem részt egy ilyenen és nagyon meglepő volt látni, hogy az addig leginkább messzire elkerült halványlilás árnyalatok mennyire jól állnak: az ezt követő szülinapi bulimra már ilyen színekben mentem és pontosan emlékszem, hogy egy egészen más embernek éreztem magam. Szinte olyan volt, mintha a pillangó végre előbújt volna a bábjából.:-) Bár nagyon sok ruhámtól meg kellett szabadulnom és ezzel együtt mintha a “fél-önmagamat” kiselejteztem volna, a tanácsadás mégis bőven megérte az árát, még az akkori pedagógusi fizetésemből is, mert ezt követően csak olyan cuccokat vettem, amelyekről tudtam, hogy “még ragyogóbbá tesznek”!;-)

Bátran fogj hozzá még ma, tedd inspirálóvá, színessé a hétköznapjaidat!