Aki a két agyfélteke témájával foglalkozik, mint én is, gyakran belefut egy tévhitbe, amit érdemes eloszlatni. Divat mostanában a jobb agyféltekét isteníteni és a balt lesajnálni, csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy az egyik nem létezik a másik nélkül, mint ahogyan az egyik nem is tud megfelelően dolgozni a másik nélkül.

Nézzük meg, mit is jelent ez és a végén próbáljunk ki hozzá egy érdekes rajzos gyakorlatot!

Az szinte tényként kezelhető, hogy bal agyféltekés világban élünk. A mai munkaerőpiac többre tartja például a rendszerező, okfejtő, megmagyarázó, verbalitást, számolási készséget vagy akár monotonitás tűrést igénylő szakmákat, mint amilyen a könyvelőké, közgazdászoké, programozóké, jogászoké, bankároké, marketingeseké és még sorolhatnám. Az ókori Rómában még nagy tiszteletnek örvendtek a filozófusok, gondolkodók, művészek – és mi a megítélése ma egy képzőművésznek, feltalálónak, bölcsésznek, színésznek (aki nem a felkapott kisszámú elithez tartozik)…? Akik “szegények” nem olyan szakmát választottak, amiből meg is lehet élni, hanem csak álmodoznak és ábrándoznak, olvasnak, nézelődnek, utazgatnak és jó esetben írogatnak-festegetnek valamit, fel-fellépnek valahol…? Vannak persze munkanélküli közgazdák is, de lássuk be, ők ma jobb esélyekkel indulnak, mint egy filozófia szakot végzett bölcsész.

Az egyszerű igazság az, hogy az élet minden terültén valójában a két agyféltekénk harmonikus együttműködésére van szükség. És mivel erősen bal agyféltekés világban élünk, ezért van szükségünk elsősorban a jobb agyféltekénk működésének erősítésére. Hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy az is létezik és ég a vágytól, hogy értünk-nekünk dolgozzon!

Kizárólag a bal agyféltekénkben “élve” teli lennénk stresszel, rohanással, csak a dolgok egymásutánja érdekelne és hogy meglegyen a munka és minden egyéb vállalásunkat is minden fronton maximálisan teljesítsük. Idő, teljesítmény, rendszerezés, kötelességek. (Hopp, vagy talán ez ismerős is…?;-))

Kizárólag a jobb agyféltekénkben élve viszont minden álomszerűvé válna, az ábrándképek keverednének a valósággal, nem ismernénk fel betűket, számokat, beszélni sem tudnánk és nem értenénk meg, mit mondanak mások, semmivel nem végeznénk (időben), egy idő után mosolyogva ülnénk egy nagy káosz közepén és a végén még éhen is halnánk.

Rendre, tervezésre, határokra, szabályokra, tapasztalatokra és azok értékelésére szükségünk van, ezeket lehet aztán megtölteni a jobb agyféltekés dolgokkal: felhasználni az élményeket. Összehangolni a két félteke funkcióit, azaz megfelelően használni őket, “megadni mindkettőnek a magáét”. Új ötletekkel előállni (jobb) és tökéletesíteni azokat (bal), megálmodni dolgokat (jobb) és megvalósítani őket (bal), beleásni magunkat a kedvenc témánkba, tanulmányozni azt (bal) és kreatívan felhasználni azt az életünkben (jobb). Persze ennyire vegytisztán soha nem válnak el az agyféltekék funkciói – éppen ez a lényeg! -, a zárójelekbe mindig csak a nagy eséllyel hangsúlyosabb féltekét írtam.

Dolgoztasd meg a jobb agyféltekédet! – Profil és váza rajz

A gyakorlat közben átélhetjük a bal és a jobb agyfélteke konfliktusát, megtapasztalhatjuk azt az érzést, hogy milyen, ha az egyik és milyen, ha a másik dolgozik inkább. Érdemes közben tudatosan arra figyelni, hogy mit élünk át közben, mit érzünk! A feladat a jobb agyféltekés rajztanfolyam egyik bevezető gyakorlata. A legkisebbek is bátran belevághatnak!:-)

1. Vegyünk egy A4-es lapot és a bal felére (bal kezesek: jobb felére) rajzoljunk egy profilt. Nem kell tökéletesnek lennie, kezdjük el a fejtetőnél és mondhatjuk is közben hangosan, hogy “ez a homloka, ez a szeme, ez az orra, ez a szája, ez az álla, ez a nyaka…” Ilyesmit fogunk kapni:

2. Most másold át a vonal tükörképét a papír jobb oldalára (bal kezesek: bal oldalára), szembe a másikkal! Ezúttal ne arra figyelj, hogy milyen arcrészeket rajzolsz, kizárólag egyetlen egyre koncentrálj: hogy a másik vonal tükörképét rajzold le.

3. Ha készen vagy, a vonalak tetejét és alját összekötheted egymással és íme: a két arc kiadja egy váza körvonalait!

+ 4. Vagy az arcokat, vagy a vázát beszínezheted feketére, közben váltogathatod a nézőpontot az arcok és a váza között. Kiváló gyakorlat a jobb agyfélteke megtornáztatására! (Minden “nézőpontváltás” erről szól, de erről majd legközelebb…)