Edward de Bono 1933-ban született Máltán. A Máltai Orvosi Egyetem elvégzése után Oxfordba került, ahol ígéretesen kezdődött pályája, kitűnő eredménnyel tette le pszichiátriai szakirányú doktori vizsgáit. Cambridge és Málta díszdoktorrá avatta; Oxfordban, Londonban, Cambridge-ben és a Harvardon máig egyetemi előadó.

Életműve a kognitív és kritikai gondolkodás, a kreativitás és a tanulás fejlesztésének sok-sok területét lefedi, újszerű gondolkodási- és kommunikációs módszereivel mondhati forradalmasította többek közt a(z üzleti) megbeszélések világát is, a legközismertebb módszere talán az ún. “Hat gondolkodó kalap”. Dr. Gallup azt mondja, hogy

“de Bono munkássága talán a legjobb dolog, ami ma történik a világban.”

Számos könyve ismert, amelyek itthon is kaphatóak. Íme néhány de Bono idézet, amelyek jól tükrözik a hitvallását:

“Gondolkodásunk minősége határozza meg jövõnk minőségét. A kreativitás nem luxus. A kreativitás abszolút szükségszerűség.”

“Túl nagy hangsúly van a véleményeken, és kevés a vágyakon, álmokon.”

“Nem szükséges, hogy magas IQ-ja legyen valakinek, hogy felsőfokú végzettséggel vagy hogy rengeteg információval rendelkezzen. Mindenkinek lehet csodálatos elméje, ha rászánja magát.”

Ha még nem találták volna fel a kereket, vajon hányan tudnák közülünk feltalálni?”

Nagyszerű ötleteket ad akár önálló gondolkodás-fejlesztéshez, akár felnőtt társasjátékhoz vagy gyermekekkel való otthoni kreatív játékhoz esős napokra “A kreatív elme – 62 gyakorlat a kreativitás növelésére” című könyve, ebből osztok most meg Veletek 3 példát.

Jó szórakozást kívánok hozzájuk! Ha van kedvetek, kérem, hogy osszátok meg velem a tapasztalataitokat!

“Véletlen input” játék

1. Határozz meg egy célt! (pl. a gyerekszoba átrendezésére, felújítására szeretnétek ötleteket gyűjteni vagy a családi vállalkozáshoz kerestek új ötleteket)

2. Válassz egy véletlen szót (pl. szótár felnyitásával, érdemes egy főnevet keresni, de feltétlenül válogatás nélkül, tényleg véletlenszerűen!)

3. A véletlen szó felhasználásával alkoss új ötleteket a meghatározott cél szerint!

Saját minta: A könyvben van egy példafeladat ehhez, hogy keressünk új ötleteket egy napilap szerkesztéséhez, külleméhez! Én a “MAGASUGRÁS” szót találtam hozzá véletlenszerűen. Ötleteim: Az újság egyik oldala “magasan”, azaz a tetején legyen egy 5 centis sávban üres, hogy ha valamit fel szeretnénk jegyezni papír, jegyzetfüzet hiányában, csak az újsággal a táskánkban, akkor legyen rá hely és ne az újság szélére kelljen írogatni. Vagy: Legyen az újság ne oldalra, hanem felfelé (“magasra”) nyitható és akkor a vonaton a mellettünk ülőket nem zavarjuk a szétnyitott újsággal.  Vagy: Az újság alcíme legyen “magasra tettük a lécet”, ez emeli a színvonalát. (…) 🙂

“Kakukktojás” játék

1. Válassz négy véletlen szót!

2. Bizonyítsd be, hogy valamelyik a négy közül kakukktojás!

3. Határozd meg, milyen alapon állítod ezt!

Ezt a négy éves kisfiam különösen szerette! Kiköthetjük azt is, hogy formai szemponból (kezdőbetű, betűk száma) nem vizsgáljuk a szavakat, csak jelentésükben.

“Tökéletesítés” játék

1. Válassz egy véletlen szót alapszónak!

2. Válassz egy másik véletlen szót!

3. Próbálj kitalálni valamit, hogy a második véletlen szóval jelzett dolog hogyan javíthatja az első véletlen szóval jelzett folyamatot, funkciót vagy a minőségét!

4. Mutass rá, hogyan hatna a tökéletesítés és miért célszerű bevezetni!

A könyv példája: Első véletlen szó: MIKROHULLÁMÚ SŰTŐ, második véletlen szó: CIPŐKANÁL – egy gondolat: A cipőkanálhoz hasonló műanyag tárggyal ki lehetne venni a forró edényeket a mikróból.

Saját játékunk a kisfiammal: Első szó: HÁZ, második szó: ALMA – az ő ötlete: ha sok almánk van, azokon el lehet gurítani a házat…:-)

Nagyszerű időtöltés, próbáljátok ki!:-)

(Megjegyzés: A könyv tartalmaz egy véletlen szavak gyűjteményt, amely nagyon jól használhatóa játékokhoz.)