Hajnalt úgy 4 évvel ezelőtt, a kisfiam születése táján ismertem meg, amikor a Babafalva szakértői csapatához csatlakoztam. Közös ismerősünk előzetesen annyit mondott róla, hogy Hajnal egy “szervezőzseni” és magam is ezt tapasztaltam. Azóta is bámulom, amit folyamatosan létrehoz, amikben résztvesz, miközben – ami szerintem nagyon ritka – teljesen emberi és elérhető maradt: bármikor, bármilyen témában írok neki, már aznap, de legkésőbb pár napon belül egy személyes hangú, kedves válasz érkezik tőle.

Interjúalanyom tehát ezúttal egy valódi idő- és energiazsonglőr, Kocsisné Péterfy Hajnal

– Hajnal, jelenleg három, egészen különböző témájú honlap alapítója és (társ)tulajdonosa vagy. Mesélnél kérlek ezekről, mit kell tudni róluk?

Mind a három nőknek szóló portál, ez közös bennük, de a fő témájuk valóban más. A Babafalva.hu indult el legrégebben, 2006-ban, ez családot tervezőknek, várandós és kisgyermekes anyáknak szóló ismeretterjesztő és közösségi portál, témái a családtervezéstől az óvodáskor végéig szólnak. A terhesség, szülés, csecsemőgondozás, gyermeknevelésen túl foglalkozunk a családtámogatásokkal, otthonteremtéssel, munkába visszatéréssel, egészséges életmóddal, fogyókúrával. Aktuális, kismamákat érintő napi híreket, kutatási eredményeket is rendszeresen közlünk. Számos szolgáltatást is nyújtunk: több mint 30 szakértő tart ingyenes, on-line tanácsadást az oldalon, terhességi, szülés és fogyókúra kalkulátorok, álláskereső, kismama lexikon, családi programajánló, játszótérkereső színesíti az oldalt. A látogatók a legújabb trendeknek megfelelő közösségi felületen beszélgethetnek, alkothatnak közösségeket, írhatnak blogot.

A Minők.hu internetes női portál tavaly júniusban indult el. Ez 30-60 év közötti nőknek szól, akiknek fontos az életminőségük, egészségük, karrierjük, otthonunk és akik szeretnének tájékozottak lenni a világ dolgaiban. Célunk, hogy bemutassuk a Nőt, mint teljes embert, nem pedig pusztán mint szerepeinek összességét. A Minők.hu portál témái között egyaránt megtalálhatóak a könnyedebb témák, mint a divat, a szépségápolás, a lakberendezés, gasztronómia, valamint politikai-közéleti témák, sikeres női példák bemutatása napi, elsősorban nőket érintő hírek, aktuális elemzések. Többféle szolgáltatásunk van itt is: közel 20 szakértő tart ingyenes, on-line tanácsadást az oldalon, fogyókúra kalkulátorok és álláskereső áll a látogatók rendelkezésére.

A harmadik, a Nőivállalkozók.hu-t két vállalkozónőtársammal együtt indítottunk, akikkel létrehoztunk egy női vállalkozói közösséget, és ennek a honlapja a Nőivállalkozók.hu. Ez egy teljesen más jellegű projekt, mivel ezt az oldalt a programajaink, szolgáltatásaink értékesítéséhez ill. közösség teremtő helynek hoztuk létre. Itt blogot is írunk vállalkozói témákban és van egy hírfigyelő szolgáltatásunk is: a hírlevelünkre feliratkozók hetente kapnak hírlevelet a legfrissebb vállalkozói hírekkel, szakmai anyagokkal.

– Mi volt ezek közül az első, a Babafalva elindításának fő motivációja?

A Babafalva elindítása előtt másfél évig egy esküvői internetes fórum önkéntes moderátora voltam, az internetért már amúgy is rajongtam és megtetszett ez a fajta honlapépítő- és közösségépítő munka. A fiam születése után adódott a téma is és üzleti szempontból is egy jó lehetőséget láttunk a portál létrehozásában. Bár eredeti szakmám szerint gyógyszerész vagyok, mindig is szerettem volna újságíró lenni, vagy marketinggel foglalkozni, és ez a három téma (az egészség, az újságírás és az on-line marketing) szépen összetalálkozott a Babafalva szerkesztésében-vezetésében. Persze ezt csak most látom ennyire tisztán, akkoriban csak mentem, amerre húzott a szívem és az érdeklődésem, utóbb derült ki, hogy ez mennyire nekem való!

– Minek tudod be elsődelgesen a Babafalva sikereit?

A portál szemléletének, az olvasó-orientáltásgnak, és annak a sok (és színvonalas munkának), ami mögötte van. Igyekeztünk egy olyan helyet létrehozni, ahol mindenféle témáról lehet beszélgetni, olvasni, ami a kisgyermekes anyákat érinti, nem csak a szorosan vett, terhességhez, csecsemőgondozáshoz, gyermekneveléshez kapcsolódó témákról, hiszen attól még nem szűnik meg valaki sokoldalú embernek lenni, mert gyermeke születik. Nagy gondot fordítok a megjelenő anyagok minőségére, hitelességére is, még a napi híreknél is, a szakmai anyagoknál pedig különösen. A szakértőinket is szigorú szempontok alapján választjuk ki, hogy valóban értsenek ahhoz a területhez, amelynek a szakértői. Mostanában több visszajelzést is kaptam, hogy mennyire magasra teszi a portál a mércét szakmailag, és ezeknek nagyon is örültem, ezek szerint átmennek az elképzeléseim az olvasókhoz is. Fontosnak tartom azt is, hogy reagáljunk az olvasói visszajelzésekre is, sőt, időről-időre meg is szoktuk őket kérdezni, hogy mi a véleményük a portálról, a témákról, a szolgáltatásokról, így az ő igényeik mentén tudunk fejleszteni.

– Mi az, ami arra ösztönzött, hogy egy női magazint és egy kifejezetten vállalkozónőknek szóló honlapot is útjára indíts az elmúlt év(ek)ben?

A Minők.hu, az egy kísérlet tulajdonképpen. A Magyar Internetező Nők Egyesületének megszűnésekor – melynek én is tagja voltam – „megörököltem” a www.minok.hu domaint, ez adta magát, hogy egy női magazint kell rajta létrehozni. Hogy mennyire lesznek vevők erre a típusú magazinra, amelyik nem bulvár és nem hemzseg a sztereotípiáktól, ez majd idővel elválik.

A Nőivállalkozók.hu pedig a mentorom, Csapó Ida, a Gazdagnők.hu honlap tulajdonosának az ötlete volt, ő keresett meg engem és Csiszér Évát, az Alma Kommunikációs és Produkciós Társaság tulajdonosát. Rögtön megtetszett az ötlet, hogy létrehozzunk egy kapcsolatteremtési helyet és információs bázist kifejezetten vállalkozónőknek. Idával és Évivel nagyon inspiráló számomra együtt dolgozni, nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, és jól kiegészítjük egymást.

– Nem érzed azt, hogy a különböző témák mind teljes embert kíván(ná)nak és így szétforgácsolódsz különböző területek között? Hogyan “egyensúlyozol” ezek között, hogyan hangolod össze őket?

A magánéletemben is nő is, anya is és vállalkozónő is vagyok, szerintem ezek a területek összefüggnek, összefonódnak, én nem érzem őket annyira különbözőeknek. Másrészt a Babafalva témákörébe már úgy érzem, „bedolgoztam” magam, kiépültek a kapcsolataim, ott sok dolog már rutinszerűen megy, így szabadult fel szellemi kapacitásom, ideje volt új projektekbe is belekezdeni. Ráadásul annyi év „babázás” után üdítő volt számomra az élet más területeivel is többet foglalkozni.

– És hogyan tudod ezt a sokrétű, sok energiát igénylő munkát a családi élettel összeegyeztetni?

Nehezen.:) A legnagyobb segítség az, hogy családi vállalkozás lettünk két ével ezelőtt, így a férjem munkaideje is rugalmas, és talán könnyebb így a logisztika, hogy a vállalkozásban és a magánéletben is mind a ketten egyenlő mértékben veszünk részt. De ez az egyik legnagyobb nehézség is, mert ha pl. mind a két gyerek beteg, akkor van, hogy egyikünk sem tud dolgozni, ami negatívan befolyásolja a bevételeket. Vagy ha sok a tennivaló, előfordul, hogy kevesebbet tudunk foglalkozni a gyerekekkel, mint amennyit szeretnénk. Ezen kívül is igyekszem minél több segítséget szervezni, a gyerekekre sokszor vigyáznak a szüleim vagy bébiszitter, van segítségem a takarításban, és az ebédet rendelni szoktam. A háztartásban igaz, sose törekedtem a tökéletességre, de az például rossz, hogy nagyon kevés időnk jut magunkra, pihenésre.

– Mit jelent Számodra a kreativitás és hogyan hasznosítod ezt a mindennapjaidban? (Kreatív embernek tartod Magad?)

Sokáig azt gondoltam magamról, hogy nem vagyok kreatív ember, való igaz, nem szoktam kézműveskedni, rajzolni, kézzel alkotni dolgokat. Nagyon sok kudarcélményem van gyerekkoromból ezen a téren, amikor nem sikerült, amit készíteni akartam. Egyetlen kétkezi kreatív tevékenység van, amit szeretek és kikapcsol, és az a főzés. Viszont nem olyan régen rájöttem, hogy a munkámhoz – az íráshoz, a marketinghez és a honlaptervezéshez –  nagyfokú kreativitás kell, a mindennapokban pedig a napi szervezés is sokszor igényel kreatív megoldásokat. Ráadásul ez az on-line vállalkozós, családi vállalkozós, részben otthonról dolgozós életformánk is olyan, ami nem egy megszokott, bevett életforma, így nincs előttem olyan minta, amit másolhatnék, ezért sok mindent magamnak, magunknak kell kitalálnunk.

– Hogy érzed, milyen (személyiségbeli) változásokon mentél keresztül az elmúlt években a karriered és a családi életed változása nyomán? Mik számodra az elmúlt évek legfőbb tanításai-tanulságai?

Sokkal érettebb, céltudatosabb lettem, bizonyos értelemben felnőttem. Vállalkozóként és anyaként is sokkal több felelősséget viselek másokért, mint előtte, ehhez meg is kellett erősödni, hogy ezt elbírjam. Ugyanakkor sokkal nagyobb a szabadságom is, mert magam osztom be az időmet, olyan munkát végzek, amit szeretek, olyanokkal dolgozok együtt, akikkel szeretek, ezekben a dolgokban sokkal több a választási lehetőségem, mint alkalmazottként volt. Nem tudok mondani egy adott tanítást, vagy tanulságot, ez egy folyamatos fejlődési folyamat, és ahogy haladok előre, mindig más-más kihívásokkal szembesülök.

– Mit üzensz az olvasóknak, akik szeretnének a mostaninál egy kiteljesedettebb, harmonikusabb életet élni?

Különösen szülőknél találkozom azzal sokszor, hogy a különböző nevelési irányzatok szerint ilyen vagy olyan a „jó szülő”, a „jó anya”, és ha az ember ezekhez az ideálokhoz méri magát, akkor könnyen leértékelheti önmagát, vagy a teljesítményét. (Ezt tapasztalatból mondom.;)). Azt üzenem, hogy a saját álmaikat, céljaikat és értékrendjüket kövessék, igyekezzenek megtalálni a számukra beváló megoldásokat a problémáikra, és ne azzal foglalkozzanak, hogy a környezetük vagy a szakemberek helyeselnék-e, amit tesznek!